Verwacht niet dat je nog mensen achter het stuur van trucks ziet in 2027 – of een fijnmazige operatie die wordt uitgevoerd door een chirurg in 2053.

Volgens nieuw onderzoek van de universiteiten van Oxford en Yale zijn bovengenoemde taken in de aangegeven jaren routineklussen geworden voor computers, met behulp van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence).

Hetzelfde zou opgaan voor miljoenen banen in de komende 50 jaar, denken de onderzoekers.

Het onderzoek baseert zich op antwoorden van 352 specialisten op het gebied van Artificial Intelligence. Deze specialisten gaven aan hoe ze denken over het moment dat computers en robots bepaalde taken van mensen kunnen overnemen.

Onderstaande kaart geeft een beeld van wat er deze eeuw op de rol staat.

Hoofdonderzoeker Katja Grace en haar collega’s concluderen dat de komende tien jaar vooral mechanische taken worden geautomatiseerd. De verwachting is dat vertalingssoftware in 2024 beter werkt dan menselijke vertalers. In 2026 zouden robots betere opstellen kunnen maken op middelbare-schoolniveau dan leerlingen.

Meer ingewikkelde en creatieve taken, zoals het schrijven van boeken en hogere wiskunde, zullen meer tijd nemen. Maar de AI-specialisten denken dat computers in 2051 alle menselijke taken kunnen vervullen en elke baan kunnen overnemen in 2136

“De vooruitgang in kunstmatige intelligentie…zorgt voor een transformatie van het moderne leven. Transport, gezondheid, wetenschap, de financiële wereld en militaire zaken zullen een ander gezicht krijgen”, aldus de onderzoekers. “Deze resultaten bieden stof voor discussie tussen onderzoekers en beleidsmakers over het anticiperen op en begeleiden van trends in AI.”

LEES OOK: Dit Zweedse spoorbedrijf scant een microchip in je huid alsof het een papieren ticket is