Noord-Korea heeft woensdag een intercontinentale ballistische raket gelanceerd in de richting van Japan. De raket reikte zo’n 4.500 kilometer hoog en dat is hoogste hoogte die een Noord-Koreaanse raket ooit heeft bereikt.

In de laatste twintig jaar heeft Noord-Korea meer dan 40 raketten gelanceerd en daarvan 30 in de laatste twee jaar.

In 1976 begon Noord-Korea met het ontwikkelen van raketten, waarbij gebruik gemaakt werd van de Scud-B van de Sovjet-Unie en Egyptische lanceerplatforms. In de jaren ’80 en ’90 testte Korea  ook andere raketten, zoals de Rodong in 1990 en de  Nodong-1 raket in 1993.

De eerste ballistische raket die Noord-Korea afvuurde was de Unha-1 in 1998 en sindsdien is er veel vooruitgang geboekt met zowel kernkoppen als ballistische raketten.

Er zijn tot nu toe 15 testen geweest in 2017 en dit is wat we daarvan weten:


12 februari: Noord-Korea testte met succes een Pukguksong-2, een nieuwe middellangeafstandsraket.

Foto: Thomson Reuters

Het was de eerste raket sinds het aantreden van Donald Trump. De Amerikaanse generaal John Hyten zei dat deze lancering een grote stap voorwaarts was voor Noord-Korea.

Noord-Korea noemt zijn raketten Pukguksong als ze bedoeld zijn om gelanceerd te worden vanaf onderzeeboten en Hwasong als ze vanaf de grond worden afgevuurd.


6 maart: Vier ballistische raketten werden afgevuurd vanuit de provincie Noord Pyongan vlakbij de Chinese grens.

Foto: KRT via AP Video

De raketten kwamen tot 1.000 kilometer hoog voordat ze landden in de Japanse Zee. De VS begonnen met het installeren van het raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea om zich te beschermen tegen raketaanvallen uit het noorden.


22 maart: Noord-Korea vuurde een raket af van een mobiel lanceerplatform en die explodeerde binnen enkele minuten na de lancering.

Foto: KCNA/via REUTERS

Er kwam geen bevestiging van het type raket dat is gebruikt. De lancering bewees wel dat Noord-Korea de frequentie van de rakettesten aan het opvoeren was.


5 april: Vlak voor een topontmoeting tussen Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping in Florida werd een ballistische raket afgevuurd.

Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Omdat het Noord-Koreaanse wapenprogramma hoog op de agenda stond bij de topontmoeting werd er gespeculeerd dat de lancering precies zo uitgekiend was om veel aandacht te krijgen.


15 april: Noord-Korea lanceerde een middellangeafstandsraket KN-17 die al snel explodeerde.

Foto: AP Photo/Wong Maye-E, File

De mislukte lancering viel samen met een grote militaire parade ter ere van de 105e geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van het land en grootvader van de huidige leider Kim Jong-un.


13 mei: Een ballistische middellangeafstandsraket komt terecht in de zee vlakbij Rusland.

Foto: KRT via AP Video

De Japanse minister Tomomi Inada van Defensie zei destijds dat het zou kunnen gaan om een nieuw type raket. Hij vloog 30 minuten door de lucht voordat hij in zee terechtkwam.


21 mei: Noord-Korea vuurt de Pukguksong-2 raket af die een afstand van 500 kilometer aflegt.

Foto: KRT via AP Video

De dag voor de raketlancering zei Noord-Korea dat het inmiddels in staat was het Amerikaanse vasteland te treffen met kernraketten, maar Westerse raketgeleerde geloofden dat destijds niet.


29 mei: Een Scud-raket voor de korte afstand werd afgevuurd en legde zo'n 450 kilometer af.

Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

Noord-Korea heeft nog heel wat raketten voor de korte afstand op voorraad. Die zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de Sovjet-Unie.


8 juni: Noord-Korea testte vier anti-schipraketten en voerde daarmee de vierde rakettest uit binnen een maand.

Foto: KCNA/via REUTERS

"We nemen aan dat Noord-Korea probeert te laten zien welke verschillende raketten het allemaal heeft", zei de Zuid-Koreaanse legerwoordvoerder Roh Jae-cheon.


4 juli : Kim Jong-un viert de eerste lancering van een intercontinentale ballistische raket.

Foto: KCNA/via REUTERS

Noord-Korea heeft al een aardige geschiedenis als het gaat om het doen van wapentests rond 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Kim zei dat de VS "niet blij" zou zijn met "de cadeautjes" op Independence Day.


28 juli : Noord-Korea lanceerde een tweede ICBM, de Hwasong-14, die volgens Kim heeft laten zien dat die het Amerikaanse vasteland kan treffen.

Foto: KCNA via Reuters

Noord-Koreaanse media stelden dat Kim zich "erg tevreden" toonde na de lancering en zeiden dat de raket in staat is een "groter zware kernkop" af te leveren.


26 augustus: Noord-Korea vuurde drie ballistische korteafstandsraketten af tijdens gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea.

Foto: AP Photo/Ahn Young-joon, File

Een dag voor het begin van de oefeningen waarschuwde Pyongyang de VS dat het een "oncontroleerbare fase van een nucleaire oorlog" riskeerde.


29 august: Noord-Korea veroorzaakte paniek met een raket over de Japanse regio Hokkaido.

Foto: Kyodo/via REUTERS

Aangenomen werd dat er voor het eerst een raket die uitgerust kan worden met kernkoppen vanuit Noord-Korea over Japan vloog.


15 september: Voor het eerst sinds het instellen van nieuwe VN-sancties lanceerde Noord-Korea een middellangeafstandsraket. Opnieuw over Japan.

Foto: KCNA via REUTERS

De dag ervoor had Noord-Korea gedreigd Japan te verdrinken en de VS tot "stof en duisternis" zou laten veranderen omdat de twee landen voorop liepen bij het instellen van de nieuwe sancties.


29 november: Noord-Korea vuurde een intercontinentale ballistische raket af die zo'n 1.000 kilometer aflegde voordat hij in de Japanse Zee terechtkwam.

Foto: REUTERS/KCNA

De raket bereikt een hoogte van zo'n 4.500 kilometer, hoogstwaarschijnlijk een recordhoogte voor het Noord-Koreaanse raketprogramma.