Je zou zeggen dat de meeste stukjes grond op aarde nu toch wel bezet zijn door landen. Maar nee. Er is een hoekje midden in de woestijn op de grens tussen Soedan en Egypte, waar je nog je eigen land kunt uitroepen.

De Indiër Suyash Dixit deed precies dat. Hij reisde naar wat bekend staat als Bir Tawil en claimde het voor zichzelf. Compleet met knipogen naar een beroemde tv-serie, schreef hij in een Facebook-post:

“I, Suyash Dixit, first of my name and the protector of the realm, declare myself as the king of ‘Kingdom of Dixit’ ‘I call myself, King Suyash [the] First from today.

“I declare this unclaimed land of Bir Tawil as my country from now to the eternity of time. I pledge to continue to work for the prosperity of my people of the country and this motherland.

“I traveled 319KM (to and fro) in far desert with no roads to claim this unclaimed land of Bir Tawil. This 800 sq.miles of land belongs to no country. […]

"Following the early civilization ethics and rule, if you want to claim a land then you need to grow crops on it. I have added a seed and poured some water on it today. It is mine. [...]

"This is no joke, I own a country now! Time to write an email to UN."

Dixit benoemde ook zijn vader tot president en nodigt iedereen uit om zijn zogenoemde koninkrijk te komen versterken als minister.

Posted by Suyash Dixit on Tuesday, November 7, 2017

Bir Tawil is een letterlijk 'niemandsland'. De status heeft het te danken aan een serie grensgeschillen tussen Egypte en Soedan.

Beide landen hebben meer interesse in de Hala'ib-driehoek, die in tegenstelling to Bir Tawil wél wegen heeft en een havenstad aan de Rode Zee.

Volgens Egypte, dat Hala'ib controleert, loopt de grens recht van west naar oost tot aan de kust. Soedan volgt echter een claim die veel grilliger verloopt en de driehoek aan haar eigen grondgebied toevoegt. Het resultaat is een stuk lege woestijn waar geen van beide landen aanspraak op maakt. Zouden ze dat wel doen, dan valideren ze daarmee de claim van de ander.

Volgens 'Dixit' was de reis naar Bir Tawil niet zonder gevaar. De grens is uiteraard nooit ver weg en het Egyptische leger zou het bevel hebben om scherp te schieten op alles dat beweegt, omdat het 'een gebied van terroristen' zou zijn.

"Als je bucket list-ideeën niet eng genoeg zijn, dan zijn ze het ook niet waard om te proberen", voegde de nieuwe koning toe.

Maar hij mag zich voorbereiden op een mogelijke strijd om echt leider van het stuk zand te zijn.

De Amerikaan Jeremiah Heaton reisde in 2014 naar Bir Tawil en riep daar het 'Koninkrijk van Noord-Soedan' uit. Zijn dochter is de prinses.

En ene King George Henry I legde ook een claim op het 'Koninkrijk van Bir Tawil', via deze fantasieblog.

"Ik weet", schrijft Dixit, "dat ik niet de eerste ben hier. Er waren vijf tot tien gasten voor me, maar dit is nu mijn land (aangezien ik officieel de zaadjes heb geplant, zoals de regels voorschrijven).  Als ze het terug willen, zullen we oorlog moeten voeren (waarschijnlijk met een kopje koffie bij Starbucks)!"

De regels waar hij naar verwijst, stellen dat je moet oogsten van het land om je eis kracht bij te zetten. Maar hoogleraar internationaal recht Anthony Arend van de Georgetown University vertelde in 2014 al, dat je ook moet bewijzen dat je er al jaren woont. 'Dixit' mag zich dus voorbereiden op een lange zit...

Aan aandacht geen gebrek, meldt hij op weg terug richting India:

THANK YOU, INTERNET! THANK YOU!In just 24 hours, I am everywhere! Best day of my life. This is an overwhelming...

Posted by Suyash Dixit on Tuesday, November 14, 2017