Iedereen weet dat de huizenmarkt voor particulieren in de jaren van de kredietcrisis een flinke tik heeft gehad. Maar vergeleken met vastgoedprijzen van winkels en kantoren valt dat reuze mee.

Prijzen van kantoren, winkels en bedrijfsruimten stijgen weer! Die blijde boodschap bracht de Amsterdam School of Real Estate donderdag naar buiten. Dit instituut heeft samen met makelaarsclub NVM een prijsindex voor vastgoed ontwikkeld.

Dit jaar is er, vergeleken met het dieptepunt van de vastgoedmarkt in 2013 en 2013 sprake van prijsstijgingen van kantoren, winkels en bedrijfsruimten met 2,5 tot 6 procent.

(klik voor uitvergroting)

vastgoed

Te zien is ook dat de klap op de vastgoedmarkt veel harder is geweest dan op de woningmarkt (gele lijn in grafiek). Waar huizenprijzen terug zijn op het niveau van 2006, bewegen vastgoedprijzen gemiddeld rond de niveaus van eind jaren 1990.

Volgens de Amsterdam School of Real Estate is dat verschil tussen koopwoningen en commercieel vastgoed terug te voeren op vraag en aanbod. “Op de koopwoningmarkt is een duidelijk tekort aan woningen – volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moeten tot 2050 nog tussen 300.000 en 1.6 miljoen woningen worden gebouwd – terwijl de markten in commercieel vastgoed zich kenmerken door overaanbod. De relatief hoge leegstandscijfers bevestigen dit. ”

Lees ook op Business Insider

Opvallend is nog het verschil tussen prijzen van bedrijfsruimtes (rode lijn in grafiek) en kantoren en winkels (blauwe en groene lijnen). Bedrijfsruimtes zijn doorgaans ambachtelijke werkruimtes waar machines worden gebruikt. Die meer industriële gebruiksruimtes hebben het iets minder zwaar te verduren gehad en herstellen sneller dan de prijzen van kantoor- en winkelpanden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl