De Europese mededingingswaakhond heeft Google een duidelijke boodschap gegeven in de vorm van een recordboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Zoals de grafiek van Statista hiernaast laat zien domineert Google overduidelijk de consumentenmarkt in de Europese Unie. Zelf in landen waar minder mensen met een Android-telefoon zijn gebrukken nog altijd begen van de tien mensen de zoekmachine van Google. En de browser wordt wereldwijd vier keer zo vaak gebruikt als de eerstvolgende browser, blijkt uit cijfers van StatCounter data. In een onderzoek in 2016 concludeerde de Europese Commissie dat de manier waarop Google die marktmacht heeft verworven illegaal is.

Anders dan iOS van Apple wordt het Android-platform van Google door meerdere telefoonmakers gebruikt, een van de belangrijkste redenen waarom het met afstand wereldleider op het gebied van mobiele software is geworden. De commissie beschuldigt Google ervan dat voordeel te misbruiken door van telefoonmakers die Google Play Store willen gebruiken te eisen ook Google Search en Google Chrome standaard te installeren.

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zegt dat dit aantoont hoe “Google Android gebruikt als een vehikel om de dominantie van zijn zoekmachine in beton te gieten.” Maar Google noemt het “een levendig ecosysteem” dat meer keuzemogelijkheden creëert in plaats van minder en zegt in beroep te willen gaan tegen de miljardenboete.