Op financiële markten dalen rentes sinds enkele maanden. Maar de hypotheekrente daalt niet mee.

Door onzekerheid over de handelsoorlog tussen de VS en China en de angst voor een ‘no deal’-Brexit zoeken beleggers veilige staatsobligaties op. Daardoor zijn de staatsrentes de laatste maanden gedaald.

Zo ligt het marktrendement voor de 10-jarige Nederlandse staatslening momenteel op ongeveer 0,4 procent terwijl dit in oktober bijna 0,3 procentpunt hoger was.

De rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening is een belangrijk ijkpunt voor de hypotheekmarkt, maar de hypotheekrentes dalen nog niet mee. Dat blijkt uit onderstaande grafiek, samengesteld door intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

De oranje lijn toont de kapitaalmarktrente, die sinds oktober duidelijk is gedaald. De blauwe lijn is de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast, die de afgelopen maanden stabiel is gebleven.

Het gemiddelde tarief voor 10-jarige hypotheekrente mét NHG garantie ligt momenteel op 1,88 procent.

De spanningen tussen de VS en China zijn weer opgelaaid na de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou en de angst voor een ‘no deal’-Brexit is verder aangewakkerd nu Theresa May maandag uitstel van de stemming over haar akkoord met de EU heeft aangekondigd.

Lees ook op Business Insider

Toch verwacht Van Bruggen dat de hypotheekrente op middellange termijn licht zal gaan stijgen, omdat de Europese Centrale Bank minder kwistig euro’s in de financiële markt wil pompen. Een krapper aanbod van geld betekent in principe dat er een opwaartse druk op de kapitaalmarktrentes ontstaat en daarmee dus indirect ook op de hypotheekrentes.

De site actuelerentestanden.nl houdt voor individuele geldverstrekkers bij wanneer de hypotheekrente wordt aangepast. Onderstaande tabel  van december laat zien dat het aantal renteverhogingen en – verlagingen redelijk in balans is.

LEES OOK: Overstappen op een hypotheek mét NHG? 4 redenen waarom dat minder voordelig is dan je denkt