Bij de Brexit is niets zeker tot alles zeker is.

Maar het lijkt erop of de overeenkomst die de Britse premier Theresa May afgelopen vrijdag sloot over zaken als de Ierse grens en de Brexit-rekening, voldoende is om het groene licht te geven voor de volgende fase: de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Als de 27 EU-leiders donderdag en vrijdag aanstaande instemmen met de start van de tweede fase van de onderhandelingen, wordt het pas echt spannend.

De Britten willen graag een speciale handelsdeal op maat met de EU. Tegelijk stuurt premier Theresa May aan op een vertrek uit de interne Europese markt en de douane-unie. De resterende 27 EU-landen willen vooralsnog zo weinig mogelijk concessies doen aan de Britten.

Brexit zonder deal

In het uiterste geval, als de partijen het niet eens worden, vertrekt het Verenigd Koninkrijk in maart 2019 zonder ‘deal’ uit de Europese Unie. Dan vallen beide partijen automatisch terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie – dit betekent dat er ook daadwerkelijk wederzijds importtarieven komen voor de goederen en diensten.

Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland, laat zien dat van Europese zijde Duitsland, Nederland en Frankrijk het meest te verliezen hebben bij een no deal-Brexit.

Omgekeerd geldt dat een no deal-Brexit ook veel pijn doet aan Britse zijde. De Amerikaanse onderzoeksorganisatie RAND Corporation becijfert dat de Britse economie in dit scenario een tik van 140 miljard pond krijgt over een periode van tien jaar.

De klap die de Britse economie krijgt is relatief groot, omdat het voor de Britten om de handelspositie met alle 27 EU-landen gaat en voor de EU-landen alleen om hun individuele handelspositie met de Britten.

De grafiek hieronder laat het verschil goed zien: de Europese Unie is goed voor ongeveer 47 procent van de totale Britse export van goederen en diensten, terwijl omgekeerd de export naar het Verenigd Koninkrijk maar 7 procent uit maakt van de totale export van de overige EU-landen.

(klik voor uitvergroting)

Voor Nederland komt dit plaatje wat ongunstiger uit: in 2016 exporteerden we voor zo'n 40 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, wat goed was voor 9 procent van de totale Nederlandse export.

LEES OOK: Deze 3 grote concessies heeft premier May gedaan om de Brexit-onderhandelingen te redden