Klassieke valuta vertonen zelfs in tijden van crisis uitslagen van hooguit een paar procentpunt. Hoe anders is dat in de wereld van cryptomunten zoals bitcoin. De afgelopen dagen bleek hoe ver bitcoin en consorten nog verwijderd zijn van een enigszins serieuze belegging.

Bitcoin en andere digitale munten die via computernetwerken buiten overheden om worden beheerd, hebben geen intrinsieke waarde – ze worden bijvoorbeeld niet gedekt door andere vormen van waarde, zoals goud of obligatiebeleggingen.

Digimunten zijn niets meer dan opgeslagen cijferreeksen en de waarde hangt af van het toekomstperspectief van en het vertrouwen in virtuele valuta. Cryptomunten zijn daarom extreem gevoelig voor nieuws dat het toekomstperspectief kan beïnvloeden.

Bitcoin in de achtbaan

Begin september bereikte bitcoin bijvoorbeeld nog een piekniveau van meer dan 5.000 dollar, nadat in augustus een technische kwestie onder bitcoinontwikkelaars was opgelost die moet zorgen voor een betere verwerkingssnelheid van transacties.

Maar in de eerste weken van september stroomden berichten uit China binnen, waar de overheid signalen afgeeft dat de handel in cryptomunten aan banden wordt gelegd, omdat te veel sprake zou zijn van een speculatieve zeepbel.

Afgelopen vrijdag dook de bitcoin daarom even onder het niveau van 3.000 dolar...om in de loop van vrijdag en zaterdagochtend terug te schieten naar 3.800 dollar. In de grafiek hieronder is aangegeven hoe dat er procentueel uit ziet.

(klik voor uitvergroting)

bitcoin, weekgrafiek

Binnen twee dagen tijd verloor bitcoin deze week meer dan 30 procent van zijn waarde, om vervolgens binnen 24 uur weer met 27 procent te herstellen.

Welkom in het casino van de cryptobeleggingen!

LEES OOK Het rekennwonder van de bank die bitcoin afkraakt, zegt dat cryptomunten een beetje lijken op piramidespelen