Als centrale banken hun geldkraan dichtdraaien, dan kan dit nare gevolgen hebben voor de aandelenmarkten, zo concluderen analisten van zakenbank Citi.

Sinds begin 2009 keken de marktvorsers per jaar naar veranderingen in de opkoopprogramma’s van centrale banken en legden dit naast de jaarlijkse rendementen van de MSCI World Stock Market Index.

Uit de grafiek die daaruit rolde (zie onderaan) valt te zien dat als de opkoopprogramma’s worden aangepast, dit van invloed is op de prestaties van aandelen wereldwijd, zo meldt Business Insider Australia.

Besluiten centrale banken de geldkraan dicht te draaien, dan kwamen aandelen doorgaans onder druk te staan, terwijl aandelen juist in waarde stegen als de opkoopprogramma’s werden opgeschroefd.

Nu gaat het hier om een zogenoemde ‘correlatie’. Er hoeft geen oorzakelijk verband te zijn tussen de gelijke bewegingen van het monetaire beleid van centrale banken en de aandelenmarkten. Maar het wordt wel even spannend als de geldkranen worden dichtgedraaid.

(klik voor uitvergroting)

Lees meer op finanzen.nl