Een Britse wetenschapper komt met een plasticloze waterfles voor eenmalig gebruik die na een paar weken helemaal verteerd kan zijn. De fles, met de naam Choose Water Bottle, moet plastic flessen vervangen en de afvalberg in de oceanen verminderen.

James Longcroft is de man achter de Choose Water Bottle. Hij ontwikkelde het waterdichte materiaal aan de binnenkant van de fles zelf. De buitenzijde is gerecycled papier dat bedrijven doneerden. De stalen dop van de fles zal roesten en na ongeveer een jaar vergaan zijn, zei Longcroft tegen de Britse krant The Evening Standard.

Normaal gesproken duurt het eeuwen voordat plastic afgebroken wordt door de natuur.

choose water bottle decomposed

Foto: Evening Standard

Longcroft werkt momenteel aan de financiële kant van het verhaal. Hij streeft naar patenten voor de materialen en begon deze week met een crowdfundingcampagne op Indiegogo. Zijn doel is om 25.000 pond op te halen, zo’n 28.000 euro. Na een paar dagen staat de teller al op ruim 17.000 pond, of bijna 70 procent van het doel.

Als de campagne tot een goed einde komt, wil Longcroft de fles in het najaar in de winkels in Groot-Brittannië hebben liggen. De prijs moet niet hoger zijn dan 85 tot 90 pence (maximaal 1 euro), zodat de afbreekbare fles kan concurreren met plastic flessen.

Er drijft minstens 50 miljoen ton onverteerbaar plastic in de oceaan, aldus EcoWatch. Eerder dit jaar spoelde in Spanje een uitgehongerde walvis aan met maar liefst 29 kilo aan menselijk afval in zijn maag.