Linksom of rechtsom gaan Nederlandse ondernemers pijn voelen van Brexit, berekenden economen van de Rabobank. Hun studie trok wereldwijd de aandacht. Een gesprek met twee van de auteurs: Hugo Erken en Raphie Hayat.

Worden de gevolgen van Brexit echt zo heftig?

“We hebben verschillende scenario’s doorgerekend, van heftig tot gematigd. Dat hangt af van de uiteindelijke handelsovereenkomst die de Britten sluiten met de EU. Zelfs een ‘zachte’ Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de interne markt maar de douane-unie verlaat, kost Nederland naar verwachting zo’n 3 procent bbp-groei tot 2030. Handelsland Nederland gaat linksom of rechtsom de pijn van Brexit voelen. Dit effect is forser dan andere studies laten zien en forser dan in veel andere Europese landen.”

Voor wie is jullie onderzoek bedoeld?

“We hebben het in de eerste plaats voor onze klanten uitgevoerd. We merken dat Brexit heel erg leeft onder Nederlandse ondernemers. Zij willen weten: wat betekent Brexit voor mijn business?”

En wat kunnen ondernemers hiermee?

“Er wordt nog anderhalf jaar onderhandeld, dus lang niet alle vragen zijn op dit moment te beantwoorden. We hebben geprobeerd een raamwerk voor ondernemers te schetsen. Stel: de politieke situatie ziet er zo uit, wat kun je dan verwachten? Ondernemers moeten nu al nadenken over de schade die hun onderneming kan lijden en over hoe ze de pijn kunnen verzachten. Onze inzichten kunnen hen helpen bij hun voorbereiding.”

Waar krijgen ze mee te maken?

“Het zijn niet zozeer nieuwe handelstarieven die impact gaan hebben, maar veel meer de non-tarifaire belemmeringen, zoals douanecontroles, kwaliteitseisen en standaarden. Er zijn Nederlandse sectoren die sterker geraakt worden dan andere. De delfstoffenindustrie en de schoenen- en leersector, bijvoorbeeld. Daar gaan ze de pijn wel voelen.”

Hoe is jullie onderzoek ontvangen?

“Direct na publicatie stond de telefoon roodgloeiend. Onze studie is wereldwijd opgepikt, van The New York Times en The Wall Street Journal in de VS tot het Russische Radio Sputnik en het vakblad voor bloemisten. Bij de Britse Daily Mail was het zelfs een van de meest gelezen artikelen die dag. Dit hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken.”

Vanwaar die massale belangstelling?

“Publicatie kwam precies op het juiste moment, net toen het nieuws naar buiten kwam dat de onderhandelingen tussen het VK en de EU op een dood punt zaten. Daardoor werd het scenario van een harde Brexit ineens realistischer. Wij lieten op datzelfde moment zien wat de economische gevolgen hiervan zouden kunnen zijn. Daarnaast speelt mee dat de economische Brexit-effecten die wij hebben gevonden veel ingrijpender dan die andere instanties hebben berekend. Dit betekent dat de Britten hebben gekozen voor een vertrek uit de EU op basis van een te positieve voorstelling van de economische effecten.”

Meer weten?

Wat zijn de scenario’s voor Brexit en waar moet je als ondernemer rekening mee houden? Blijf up-to-date met het live webinar op donderdag 16 november. Meld je gratis aan.