Voor veel Nederlanders is het niet meer dan normaal: even een midweek genieten van de zon in Rome, een weekendje shoppen in Stockholm of met de trein naar Parijs als verrassing voor je partner.

Naar het buitenland reizen is algemeen geworden, doordat het stukken goedkoper en makkelijker dan pakweg dertig jaar geleden.

Alhoewel: er zijn natuurlijk steden die je beter kunt vermijden als je het betaalbaar wil houden, denk aan deze 21 peperdure steden voor een stedentrip (Zürich, New York, Kopenhagen…).

Het CBS deed onderzoek: waar gaan we en masse als Nederlanders naartoe en wat geven we uit? De resultaten vind je hieronder. Dit zijn de drie populairste buitenlandse hoofdsteden voor een korte of lange vakantie.


3. Berlijn

berlin berlijn aantal vakanties citytrip

Voor een habbekrats en binnen een paar uur zit je met de auto of het vliegtuig in Berlijn. Een stad die de afgelopen tien jaar meer en meer in aanzien groeide bij de Nederlanders. Het aantal vakanties naar de Duitse hoofdstad groeide dan ook met vijf procent, naar 224.000 Nederlandse bezoekers in 2016. Een vakantie is in dit geval een vakantie van een persoon. Een vakantie van een gezin van drie personen geldt dus als drie vakanties.

Eenmaal daar wil je je als toerist misschien laven aan de Duitse cuisine (lees: bratwurst), de Rijksdag bezoeken, een trabi-tour doen en uitgaan in de befaamde technowereld. En dat heeft zijn prijskaartje. Toch geven we stukken minder uit aan een reis naar en verblijf in Berlijn, dan naar de nummers één en twee op deze lijst: in totaal 92 miljoen euro. Het aantal bestedingen steeg wel naar verhouding sterker dan het aantal vakanties.

Van alle reizen van Nederlanders naar Duitsland, wordt ongeveer negen procent in Berlijn doorgebracht.

Lees ook op Business Insider


2. Londen

household-cavalry-soldier londen citytrip reizen wacht wisselen

Londen komt al iets dichter bij de nummer één qua aantal reizen, dankzij de enorme groei de afgelopen tien jaar. Het aantal vakanties naar de Britse hoofdstad nam in deze periode met 47 procent toe. Ongeveer 347.000 wisten de stad met haar rode dubbeldekkers, talloze musea en erfgoed te vinden.

Qua vakantiebestedingen is niet de nummer één, maar Londen de belangrijkste buitenlandse hoofdstad. Al sinds 2014 geven Nederlanders hier gemiddeld het meeste uit aan een vakantie: in 2016 waren we 161 miljoen euro kwijt aan reis en verblijf.

Deze cijfers zijn niet gek, als je kijkt naar hoe belangrijk Londen is voor toerisme in het Verenigd Koninkrijk. Londen heeft een aandeel van 32 procent in de totale vakantiebestedingen van Nederlanders in het land. De kans is dus groot dat je als Nederlandse toerist wél de hoofdstad hebt bezocht, maar niet wat het VK nog meer te bieden heeft.


1. Parijs

paris parijs populair bij nederlanders vakantie reizen citytrip nacht

Winnaar maar tevens ook verliezer is Parijs. De stad van de liefde staat dan misschien op de eerste plaats, toch is het aantal vakanties van Nederlanders naar Parijs in tien jaar niet zo laag geweest als in 2016.

Ruim 400.000 Nederlanders wisten de Franse hoofdstad te vinden voor een reis met overnachting, 18 procent minder dan tien jaar geleden. Een reden voor de afname kan het CBS ons niet geven.

Ook het aantal bestedingen nam af in tien jaar tijd: in totaal gaven we 129 miljoen euro uit, 18 procent minder dan een decennium geleden. Toch mag de Parijzenaar niet klagen. 10 procent van de Nederlanders die afreizen naar Frankrijk, bezoekt de stad.

vakanties steden parijs londen berlijn