De Chinese actrice Fan Bingbing heeft al een tijd niets van zich laten horen. Ook is ze niet in het openbaar gezien.

Fans zijn bezorgd, vooral omdat staatsmedia artikelen over verdwijning censureren.

Fan speelde Blink in de film ‘X-Men: Days of Future Past’ uit 2014. Ze is sinds 1 juli niet meer in het openbaar gezien, meldde de BBC.

Ook heeft ze sinds 2 juni niets meer gepost op Weibo, hoewel ze op 23 juli nog wel actief was op het Chinese microblog. Haar account likete meerdere posts.

Maar het uitblijven van eigen updates is opmerkelijk, aangezien de actrice dagelijks iets van zich liet horen op Weibo. Dit verontrust haar volgers.

Het is stil geworden rondom Fan nadat Cui Yongyuan, een voormalig tv-presentator van de staatsomroep China Central Television, suggereerde dat de actrice geheime contracten had gesloten met een Chinees entertainmentbedrijf om de belasting te ontduiken.

fan bingbing x men blink

Lees ook op Business Insider

Foto: Fan speelde Blink in “X-Men: Days of Future Past” in 2014.sourceX-Men Movies/YouTube

Afgelopen mei liet Cui doorschemeren dat Fan twee contracten had getekend: Eén voor 10 miljoen yuan, die wordt opgegeven bij de belastingdienst. En een voor 50 miljoen yuan die geheim moet blijven voor de belastingdienst, schreef de Maleisische krant The Straits Times.

Een dergelijke constructie staat ook wel bekend als ‘yin-yang-contract’, vanwege het zwarte en witte deel aan inkomsten. In het Chinees betekent ‘yin’ donker en ‘yang’ licht.

De organisatie achter Fan bracht een verklaring uit waarin Cui werd beschuldigd van laster. Daarop bood de ex-presentator zijn verontschuldigingen aan, aldus The Straits Times.

Begin juni publiceerden de Chinese autoriteiten nieuwe richtlijnen voor staatsmedia. Die werden opgeroepen geen verslag te doen over yin-yang-contracten of belastinggerelateerde zaken omtrent mensen in de Chinese entertainment industrie.

De censuurinstructies werden gelekt en verschenen op China Digital Times, een nieuwssite uit Californië die zich richt op China.

fan bingbing

Foto: Fan tijdens het filmfestival in Cannes in 2017. Bron Andreas Rentz/Getty

Eind juli dook politie van de provincie Jiangsu in de financiële administratie van Fan. In het onderzoek werden ook verschillende personeelsleden van de actrice onder de loep genomen, zo meldde The Economic Observer.

Volgens de Chinese krant zouden Fan Bingbing en haar broer Fan Chengcheng zich opmaken voor vertrek uit China.

Het artikel van The Economic Observer werd kort na publicatie offline gehaald, zo meldden buitenlandse media, waaronder de in Hong Kong gevestigde krant Ming Pao en de BBC.

Posts over de mogelijke verblijfplaats van Fan op social media zijn ook verwijderd, merkte Free Weibo op. Ook de BBC meldde commentaren te hebben gezien van mensen die hun zorgen en steun uitten, maar deze posts waren afgelopen donderdag verwijderd.

Chinese media konden Fan, haar productiebedrijf en haar agent niet bereiken, meldde AP.

In het verleden zijn verschillende Chinese celebrities ten onder gegaan aan strafzaken. De Communistische Partij heeft volledige controle over de entertainmentindustrie in het land. Mensen die als criminelen worden beschouwd, komen op een zwarte lijst terecht.

China verwijdert routinematig bepaalde trefwoorden en posts van internet als die een bedreiging vormen voor de openbare orde of stabiliteit in het land.

LEES OOK: China gaat alle 1,4 miljard burgers ‘sociale punten’ geven – dit zijn de straffen voor wie zich niet gedraagt