Het Amerikaanse bedrijf SolarReserve bouwt in Chili een 260 megawatt grote zonnecentrale met energieopslag. Dankzij gesmolten zout kan het project zonnestroom leveren op afroep.

De prijs per opgewekte kilowattuur van het gehele systeem ligt naar verwachting onder de 0,10 dollarcent. Daarmee kan de zonnewarmtecentrale van SolarReserve volgens het bedrijf direct concurreren met fossiele energiecentrales in Chili, schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl.

“Met dit concept kunnen we in principe heel Chili van stroom voorzien met twee bronnen die in het land in overvloed beschikbaar zijn, zonlicht en zout”, zegt Tom Georgis, ontwikkelaar bij SolarReserve.

Baseload zonne-energie

Het zonnepark in de Chileense Atacamaregio krijgt geen zonnepanelen die het zonlicht direct in stroom omzetten, maar maakt gebruik van spiegels om de zonnewarmte te concentreren. Deze warmte brengt een stoomturbine in beweging, die er elektriciteit mee maakt.

De spiegels leveren overdag meer warmte dan de stoomturbine kan verwerken. Het overschot wordt gebruikt om zout te smelten. Het gesmolten zout dient als warmtebuffer en houdt de stoomturbine ook ’s nachts en bij bewolking in bedrijf.

Met deze thermische opslag kan de centrale 24 uur per dag naar behoefte elektriciteit leveren, net zoals energiecentrales op kolen of gas. Dat soort installaties worden baseload-energiecentrales genoemd, omdat ze de basisenergiebehoefte van een land kunnen dekken.

Omgekeerd stuwmeer

Normale zonneparken leveren alleen stroom als de zon schijnt. Een ander radicaal plan is bedacht door het Chileense bedrijf Valhalla Energy, dat een omkeerbaar stuwmeer wil gebruiken om de elektriciteit van een 600 megawatt groot zonnepark in op te slaan. Ook Valhalla denkt zo met fossielgestookte centrales te kunnen concurreren.

Bekijk een filmpje over het Crescent Dunes-zonnepark van SolarReserve, dat gebruikmaakt van dezelfde technologie die het bedrijf in Chili zal toepassen.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Hawaii trekt oneindig duurzame energie van de zeebodem

Bouw Nederlands grootste zonnepark op Ameland begonnen

Slimme radar neemt grote bezwaren tegen windparken weg

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl