De privacyvoorwaarden van webdiensten zijn vaak niet om doorheen te komen: te ingewikkeld opgeschreven en te lang. Een Britse advocaat heeft het beleid van Instagram – populair onder tieners – nu herschreven, zodat ook kinderen ze kunnen begrijpen.

Dat schrijft Quartz. De advocaat, Jenny Afia, is privacy-expert en ergert zich aan de ingewikkelde voorwaarden. Want niet alleen kinderen, ook volwassenen hebben moeite met de voorwaarden. Alleen mensen met een postacademische graad zouden de voorwaarden van Instagram voldoende kunnen begrijpen.

Volgens Afia weten te veel mensen niet wat de privacyvoorwaarden inhouden. Ouders houden ook geen toezicht op waar hun kinderen mee akkoord gaan, en ze hebben dus geen idee op welke momenten ze worden gevolgd in hun internetgedrag. De advocaat hoopt dat nu zij de voorwaarden heeft herschreven, dat een goede aanleiding is voor ouders om er met hun kinderen over te praten.

Een aantal passages uit de herschreven voorwaarden:

  • Officieel ben jij de eigenaar van alle foto’s en video’s die je post, maar wij hebben toestemming om ze te gebruiken, en we kunnen ze ook anderen laten gebruiken, overal ter wereld. Andere mensen kunnen ons betalen om jouw foto’s te gebruiken, maar wij gaan jou niet betalen.
  • We verzamelen, gebruiken en delen jouw persoonlijke informatie met andere bedrijven. Het gaat onder meer om je naam, e-mailadres, school, waar je woont, je foto’s, telefoonnummer, likes, waar je heengaat, wie je vrienden zijn, hoe vaak je op Instagram zit, en andere persoonlijke informatie die we kunnen vinden, zoals je verjaardag, met wie je chat en de privéberichten die je verstuurt.
  • We kunnen je gepersonaliseerde advertenties tonen op basis van je interesses, die we verzamelen. Je kunt niet voorkomen dat we je interesses bijhouden en het zal niet altijd duidelijk zijn dat het om een advertentie gaat.
  • We kunnen Instagram aanpassen of ermee stoppen, of jou de toegang tot Instagram op elk moment weigeren, om wat voor reden dan ook. We hoeven je dat niet vooraf te laten weten. We kunnen ook je posts of andere content verwijderen, zomaar, zonder het je te vertellen en om elke reden. Als we dit doen, zullen we je er niks voor betalen en je hebt geen recht om te klagen.
  • We kunnen je dwingen om je gebruikersnaam te veranderen, om wat voor reden dan ook.
  • We kunnen alles dat in strijd is met de regels verwijderen, aanpassen, blokkeren en kunnen elk account dat de regels overtreedt monitoren. We zijn er niet voor verantwoordelijk als iemand de wet overtreedt, als jij dat doet ben jij verantwoordelijk.