Onder voorzitterschap van oud-minister Jan-Kees de Jager van Financiën heeft de jury van de ‘Entrepeneur of the Year‘ de negen genomineerde topondernemers voor 2017 bekendgemaakt.

Er zijn twee categorieën: ‘EY Entrepreneur of the Year’ voor gevestigde ondernemers en ‘EY Emerging Entrepreneur of the Year’ voor snelgroeiende en innovatieve ondernemers met een bedrijf dat minder dan tien jaar bestaat.

In 2016 wonnen Pieter Zwart van Coolblue en Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager de prijzen. Op 3 oktober weten we wie in 2017 de titels pakken. Dit zijn de 9 genomineerden voor dit jaar:


Tijn van Elderen, Brabantia

Tijn van Elderen staat sinds 2012 aan het hoofd van Brabantia, een familiebedrijf in huishoudelijke producten. Hij is genomineerd voor de titel ‘Entrepreneur of the Year’ vanwege de gezonde groei die Brabantia laat zien na de wereldwijde economische crisis en het groene beleid.


Mike van Woensel, Eurocept

Mike van Woensel is medeoprichter en algemeen directeur van Eurocept, dat zich richt op medische thuiszorg en het ontwikkelen van medicijnen voor zeldzame ziektes. Hij dankt zijn nominatie voor ‘Entrepreneur of the Year’ aan de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten en het overzichtelijker maken van het werk van artsen en ziekenhuizen.

Lees ook op Business Insider


Jan Klerken, Scelta Mushrooms

Familiebedrijf Scelta Mushrooms is marktleider op het gebied van bewerkte champignons en aanverwante producten. Jan Klerken dankt zijn nominatie voor ‘Entrepreneur of the Year’ aan innovaties en de uitbreiding naar 71 verschillende landen.


Benno Leeser, Gassan Diamonds

Benno Leeser werkt al sinds 1973 in het door zijn grootvader Samuel Gassan opgerichte familibedrijf Gassan Diamonds. Hij is genomineerd als ‘Entrepreneur of the Year’ onder meer vanwege het succesvol openen van nieuwe vestigingen in onder meer de PC Hooftstraat in Amsterdam, op luchthaven Schiphol en op Singapore Changi Airport.


Patrick Hurenkamp, bloomon

Bloomon is een online bloemenbezorgdienst die werkt met abonnementen. Patrick Hurenkamp richtte het bedrijf in 2014 met twee anderen op en is genomineerd als ‘Emerging Entrepreneur of the Year’ vanwege de snelle groei: dit jaar levert bloomon zijn miljoenste bos bloemen af en het bedrijf is inmiddels ook actief in Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en België.


Michiel Muller, Picnic

Michiel Muller is mede-oprichter van online supermarkt Picnic. Via een app kunnen klanten boodschappen bestellen en die worden op een vooraf afgesproken tijdstip afgeleverd. Muller verdient zijn nominatie vanwege de spectaculaire groei: dit jaar stijgt de omzet naar verwachting van 30 miljoen euro naar 100 miljoen euro.


Hans Ober, Ticketswap

Ticketswap is een platform waarop je veilig tweedehands e-tickets kunt kopen en verkopen. Hans Ober is één van de drie oprichters en dingt mee naar de titel ‘Emerging Entrepreneur of the Year’ vanwege het doorslaande succes van wat begon uit ergernis van het moeilijk kunnen verkopen van een kaartje voor Lowlands.


Hans Scheffer, Helloprint

Helloprint is een e-commerce platform voor drukwerk dat inmiddels in acht Europese landen actief is. Oprichter Hans Scheffer is genomineerd als ‘Emerging Entrepreneur of the Year’ vanwege de snelle (internationale) groei van 4 miljoen euro omzet in 2014 naar volgens schatting 40 miljoen euro dit jaar.


Alfons Wispels, Pure Energie

Pure Energie is al vier keer op rij verkozen tot het groenste energiemerk van Nederland. Oprichter Alfons Wispels levert zowel aan zakelijke als aan particuliere klanten. Wispels is genomineerd vanwege de verandering die hij aanjaagt om Nederland van een fossiel energieland duurzamer te maken.