De Britse premier Theresa May licht de Europese Unie woensdagmiddag officieel in dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal treden. Dat gebeurt via de overhandiging van een brief aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

De komende twee jaar staan in het teken van de Brexit-onderhandelingen. Zowel de Britten als de resterende Europese landen zullen proberen om tot een zo goed mogelijke deal te komen.

Een aantal landen zal proberen om het de Britten zo moeilijk mogelijk te maken, ieder om zijn eigen redenen. Dit zijn de EU-lidstaten die het de Britten het lastigst zullen maken.

1)Duitsland: interne Europese markt

Bondskanselier Angela Merkel heeft vanaf het begin af duidelijk aangegeven dat de Britten niet de krenten uit de pap mogen gaan vissen. Met andere woorden: het is in of uit de interne Europese markt – en niets daar tussenin.

Duitsland doet dit vooral om de eenheid binnen de Europese Unie te bewaren. Als de Britten voor alleen de voordelen, en niet de nadelen mogen kiezen, zou elk land dat vervolgens willen.

2)Frankrijk: Europese industrie

Net als Duitsland is Frankrijk er vooral op uit om de rust binnen de Europese Unie te bewaren. “Als de Brexit-deal slecht valt in Europa, kan dat voor ontwrichting zorgen”, aldus een diplomaat tegenover Politico. Het land is er dus op uit om ervoor te zorgen dat andere landen niet aangemoedigd worden om ook te vertrekken.

Daarnaast wil Frankrijk er voor zorgen dat de Britten niet gaan concurreren op regelgeving, en wil het er ook voor zorgen dat de toekomst van de Europese industrie (zoals het Franse Airbus) veilig wordt gesteld.

3)Nederland: handelsrelatie met Britten

We zijn in Nederland na de verkiezingen in afwachting van een nieuw kabinet. Het is dus nog niet duidelijk wat Nederlandse standpunt wordt. Als Mark Rutte premier blijft en dezelfde houding als voor de verkiezingen aanneemt, zullen de Britten ook een behoorlijke kluif hebben aan de Nederlandse onderhandelaars.

Nederland deelt Merkels standpunt wat betreft de harde Brexit: er mogen geen krenten uit de pap worden gevist. Tegelijkertijd wil Nederland de handelsrelatie met de Britten goed houden. Na Ierland is Nederland de grootste exporteur naar het Verenigd Koninkrijk.

4)Zweden: nettobetaler EU

Het Verenigd Koninkrijk is een nettobetaler binnen de EU. Wat wil zeggen dat land het meer betaalt aan de Europese begroting dan het ontvangt. Nu de Britten vertrekken, willen andere nettobetalers - zoals Zweden en Nederland - ervoor zorgen dat zijn niet opdraaien voor de extra lasten.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken heeft in februari al gezegd dat de Britten de consequenties van de Brexit zullen gaan merken. En hoewel de Britten ook een belangrijke handelspartner zijn voor Stockholm, heeft de minister van Europese Zaken al duidelijk gemaakt dat het bewaren van de Europese eenheid op de eerste plaats zal staan.

5)Luxemburg: financiële sector

Luxemburg is natuurlijk maar een klein land, maar heeft een relatief grote financiële sector en zal er alles aan doen om te zorgen dat de Britten niet oneerlijk zullen concurreren met soepelere wet- en regelgeving voor de financiële sector.

Luxemburg is niet van plan om zijn financiële sector weg te laten concurreren wanneer de Britten zich opeens niet meer aan Europese afspraken hoeven te houden. “Wij zullen geen goedkope compromissen accepteren”, zei de de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken vorige week al.

6)Slovenië: Brexit-rekening

Slovenië is een van de landen die momenteel meer geld ontvangt van de Europese Unie dan dat het betaalt. Met het vertrek van een belangrijk betalend land, gaat het voor Slovenië dus puur om geld. Ljubljana heeft zich achter de harde lijn van Berlijn geschaard, en zal daarnaast het punt proberen te maken dat Londen de betaling voor de boedelscheiding - die door de EU op pakweg 60 miljard euro is gesteld - moet nakomen.