Het bestuur van AkzoNobel zet alles op alles om niet overgenomen te worden door zijn Amerikaanse rivaal PPG. Woensdag presenteerde het verf- en chemieconcern de strategie voor de komende kortere en de lange termijn.

Akzo wil bewijzen dat het zelfstandig een betere toekomst heeft dan als onderdeel van een fusiebedrijf met PPG. Samen zouden PPG en AkzoNobel de grootste verfmaker ter wereld kunnen worden.

Het bestuur van AkzoNobel ziet vooral nadelen aan een fusie – zoals onzekerheid op het gebied van werkgelegenheid, bezwaren van mededingingsautoriteiten en het verlies van focus op duurzaamheid. Maar het gaat er vooral om de eigen aandeelhouders te overtuigen.

Topman Ton Büchner en zijn mede-bestuurders presenteerden woensdag vijf troeven.

  • Splitsing van het bedrijf in een verftak en een bedrijf voor fijnchemie binnen twaalf maanden. In deze periode kan bekeken worden of de speciaalchemie een eigen beursnotering krijgt of wordt verkocht
  • Extra besparingen: 150 miljoen euro aan kostenbesparingen bij de verftak op jaarbasis en 50 miljoen euro als gevolg van de afsplitsing van de tak voor specialty chemicals
  • Investeringen ter waarde van 1 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling in de periode tot 2020, voor de ontwikkeling van nieuwe producten
  • Hogere winst: de operationele winst (ebit) valt in 2017 ongeveer 100 miljoen euro hoger uit dan in 2016. De verftak moet in 2020 een rendement op de investeringen halen van 25 procent. In de periode tussen 2016 en 2018 moet dit boven de 18 procent liggen.
  • Uitkering aandeelhouders: het dividend voor aandeelhouders gaat met 50 procent omhoog tot 2,50 euro per aandeel.In november dit jaar komt er een eenmalige extra dividenduitkering van 1 miljard euro. De opbrengst van de afsplitsing van de speciaalchemie gaat “grotendeels” terug naar de aandeelhouders.

Omdat AkzoNobel voor de afsplitsing van de chemietak nadrukkelijk voor een tweesporenbeleid kiest – aparte beursnotering of verkoop – is het perspectief op uitbreiding van de verfdivisie minder duidelijk. Al gaf topman Ton Büchner wel aan dat overnames onderdeel blijven van de strategie van AkzoNobel.

Büchner benadrukte in een verklaring dat de stappen die Akzo zet, zullen leiden tot "significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn". De bestuursvoorzitter noemde de doelstellingen realistisch, ook bij economische tegenwind.

Verder benadrukte hij dat de plannen die AkzoNobel heeft minder impact zullen hebben op het personeel in vergelijking met de plannen van PPG.

AkzoNobel: sterke resultaten 1e kwartaal

AkzoNobel boekte in het eerste kwartaal een omzet van 3,6 miljard euro. Dat was 7 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging kwam onder meer door overnames, maar ook door hogere volumes en dan vooral bij de divisies Decorative Paints en Specialty Chemcials.

Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro.

Voor heel 2017 verwacht AkzoNobel dat het bedrijfsresultaat zal uitkomen op 1,6 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan afgelopen jaar. Dat zou voor Akzo andermaal een record betekenen, nadat dit de afgelopen twee jaar ook al gold. Verder wist het bedrijf meer rendement te halen op verkopen en investeringen.

Financieel directeur Maëlys Castella benadrukte in een toelichting dat de groei bij alle bedrijfsonderdelen doorzette.

Bij Decorative Paints steeg de omzet met 7 procent, vooral door volumegroei. Bij Performance Coatings viel het volume hoger uit en werd geprofiteerd van de overname van de divisie Industrial Coatings van BASF. Wel was hier de vraag vanuit de scheepvaart en olie- en gasindustrie ,,zwak". Dit werd weer gecompenseerd door resultaten bij Industrial & Powder Coatings en Automotive & Specialty Coatings.

Bij de speciaalchemietak viel de omzet 7 procent hoger uit, geholpen door positieve volume- en wisselkoerseffecten.