Bas Eickhout, de delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, doet een gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Hij stelt zich kandidaat om de huidige baas Jean-Claude Juncker namens de Europese Groene Partijen (EGP) op te volgen.

Maandag wordt bekend gemaakt wie de vier kandidaten zijn uit wie de de EGP in november in Berlijn er twee zal kiezen die de Europese campagne gaan leiden. De huidige covoorzitter van de EGP, de Duitse Ska Keller is een van hen, de andere twee zijn naar verwachting de Vlaamse fertiliteitsexpert Petra De Sutter en een Bulgaarse Europarlementariër.

De 41-jarige Eickhout, die lijsttrekker is voor GroenLinks voor de Europese verkiezingen volgend jaar, wil oude patronen doorbreken.

“Met Europese regelgeving wordt vooral goed gezorgd voor grote multinationals, terwijl gewone Europeanen zich afvragen wat Europa eigenlijk voor hen doet. Ik wil die status quo doorbreken”, zegt hij.

Voor de Europese sociaaldemocraten heeft EU-commissaris Maros Sefcovic (energie) zich kandidaat gesteld om zijn baas op te volgen. De Slowaak is de eerste gegadigde uit de socialistische familie die zich als 'spitzenkandidat' meldt.