De Nederlandse economie draait op volle toeren, zo bleek woensdag. Dat betekent inmiddels ook dat werkgevers weer harder op zoek zijn naar personeel. Vooral de zakelijke dienstverlening, de IT-sector en de bouw staan te springen om werknemers.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft steeds meer moeite met het vinden van geschikte arbeidskrachten, zo blijkt uit onderzoek van het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Aan het begin van het derde kwartaal meldt één op de zes ondernemers personeelstekort als een belemmering te ervaren voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten.

De toenemende vraag naar geschikt personeel valt samen met de gestaag aantrekkende economie. Dit komt ook tot uiting in het ondernemersvertrouwen, dat staat op het hoogste niveau sinds eind 2008.

Sinds begin 2016 loopt het aantal bedrijven met een personeelstekort op. Aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar gaf 16 procent van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten te ervaren, een jaar eerder was dat 7 procent. Het aantal bedrijven dat last heeft van onvoldoende vraag naar goederen en diensten is in de afgelopen jaren juist gestaag afgenomen, zo komt naar voren.

Sectoren met sterkste tekort aan personeel

De zakelijke dienstverlening heeft het meeste last van een tekort aan arbeidskrachten. Ook in de sector informatie en communicatie, met name de IT-bedrijven, en de bouwsector speelt het probleem van een personeelstekort. In de detailhandel en de delfstoffenwinning speelt dit minder.

werknemers, werkgelegenheid, tekort, sectoren

Het aantal mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 18.000 per maand toegenomen tot 8,6 miljoen in juli, meldde het CBS donderdag in een apart bericht.

Er waren 4,3 miljoen mensen tussen de 15 en 75 die om uiteenlopende redenen geen betaald werk hadden. Onder hen waren 436.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Het werkloosheidspercentage kwam daarmee uit op 4,8 procent van de beroepsbevolking. Dat was in juni nog 4,9 procent.

De rest van deze groep niet-werkenden, ruim 3,8 miljoen, bestond volgens het statistiekbureau uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet voor werk beschikbaar. Een deel van deze groep bestaat uit scholieren en studenten.

LEES OOK Turbogroei voor de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar