Bij het inchecken van bagage op het vliegveld heb je vast wel rare dingen voorbij zien komen, maar een rode zogeheten Boris bike (de Londense ov-fiets) slaat alles.

De 24-jarige Chris Astill-Smith wist er eentje aan boord te smokkelen om drie weken lang over de wereld te vliegen en overal fietstochten te maken.

In januari nam hij een fiets mee bij Westminster, deed hem in een koffer en stapte samen met vriend en filmmaker Alex Tyrwhitt aan boord van een vlucht van Heathrow naar New York. De vrienden bezochten zeven steden op vier continenten waaronder Dubai, India, Rome, Parijs en San Francisco. Daarbij filmde Tyrwhitt hem de hele reis op zijn fiets.

“Ik was erg zenuwachtig omdat iedereen in Londen weet wat een Boris bike is, maar vreemd genoeg kreeg ik geen enkele vraag op Heathrow”, vertelt Astill-Smith tegen Business Insider.

“Maar toen ik in de VS aankwam waren er juist heel veel vragen – waarom heb je deze? Wat is dit voor een fiets? Ik wist hen ervan te overtuigen dat het gewoon mijn eigen fiets was en dat ik hem had meegenomen voor filmopnamen.”

burjalarab 1

Foto: bron Alex Tyrwhitt

Het was niet zo maar een stunt, maar een poging om 25.000 pond op te halen voor de liefdadigheidsinstelling Dreams Come True, die dromen wil vervullen van kinderen en jongvolwassenen die vroeg zullen sterven.

Het beeldmateriaal is omgezet in een film die steun moet verwerven voor het belangrijkste onderdeel van zijn fondswerving: In augustus wil hij 35 kilomter van Enegland naar Frankrijk zwemmen door het Kanaal.

"Ik heb veel kansen gekregen in het leven - heb de wereld over gereisd, ben een eigen bedrijf gestart - en deze kinderen hebben die mogelijkheden niet", zegt hij. "Ik weet hoe krachtig een droom kan zijn."

America 3

Foto: Alex Tyrwhitt

Vorig jaar opende Astill-Smith samen met zijn broer Adam Hutchin het voedselsupplementenbedrijf Nutristrength. Hij woont en werkt in Londen en laat aan Business Insider weten dat hij zijn reis zelf gefinancierd heeft.

"Ik wilde fors bijdragen aan een kleine stichting in plaats van een gemiddelde bijdrage aan een grote instelling waar het geld naar de administratiekosten gaat."

Hij wilde iets maken dat viraal zou gaan om zo de aandacht van het grote publiek te krijgen. "Het is zo'n iconisch onderdeel van Londen, maar niemand heeft ooit eerder zo'n fiets buiten Londen gezien", zegt Astill-Smith.

De vrienden sleepten de fiets door alle drukte op de vliegvelden heen en fietsten naar alle bekende plekken rond elke stad. Volgens hem waren ze in India geschokt door de fiets.

India2 2

Foto: Alex Tyrwhitt

"Niemand begreep wat het was en het verkeer was echt idioot", zegt hij. India was de favoriete plek van zijn trip, maar ook de moeilijkste om rond te kunnen fietsen.

"Ze wilden ons niets langs de Taj Mahal laten fietsen vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen, maar ik vond een ingang aan de achterkant waar ik de veiligheidsmedewerkers voor 10 pond kon omkopen om ons door te laten."

Tot nu toe heeft Astill-Smith 8.500 pond van de beoogde 25.000 pond opgehaald, grotendeels van vreemden die de video hebben gezien.

De training voor zijn volgende missie is heel pittig - hij zwemt zes dagen per week, zo'n 25 tot 30 kilometer in totaal, en zit bovendien nog twee tot drie keer per week in de sportschool.

"Ik ben geen professionele zwemmer, maar ik heb als kind altijd gezwommen en ben gestopt toen ik 18 was", zei hij. "Ik wilde een uitdaging in mijn leven wilde en besloot Het Kanaal over te gaan zwemmen. Het kost veel tijd en is zowel mentaal als fysiek vermoeiend. Maar nu het beter weer begint te worden motiveert dat ook."

Hij zegt dat hij geen exacte datum heeft gepland, maar "ergens tussen 14 en 20 augustus" wil gaan zwemmen "afhankelijk van het weer".

En mocht je het je afvragen. Hij heeft de Boris bike uiteindelijk weer netjes teruggebracht naar een van de uitleenpunten. "We hebben hem teruggegeven, hij is alleen voor een wat lange periode geleend", lacht hij.

Bekijk de fietstocht van Astill-Smith hieronder en bezoek hier zijn fondswervingspagina.