Lucy Bella Earl startte in 2016 haar eigen YouTube-kanaal voor Engelse lessen. Inmiddels heeft ze 1,7 miljoen abonnees, is het haar fulltime baan en heeft ze een burn out achter de rug.

Het idee voor het kanaal English With Lucy kreeg Earl toen ze in Madrid studeerde, waar ze Engelse les gaf. Zelf vond ze haar Spaans slecht en begon ze online te zoeken naar lesvideo’s om er beter in te worden.

“Ik ontdekte dat ze allemaal 20 tot 25 minuten lang en heel traag waren”, vertelt Earl tegen Business Insider tijdens het YouTube-evenement EduCon. Dat evenement stond in het teken van de ‘EduTuber’.

Earl keek destijds naar de video’s van YouTubers als Zoella, wiens stijl veel persoonlijker was dan de droge video’s waar grammatica werd uitgelegd – en toen viel alles op z’n plaats.

“Ik dacht: het zou cool zijn om de combinatie te maken van lesgeven, iets persoonlijks en het een-op-een-aspect van YouTube”, zegt de 24-jarige.

Na haar afstuderen waagde Earl de sprong en werd ze professioneel YouTube-docent. Met succes: twee jaar later had ze een miljoen abonnees. “Binnen acht maanden was het een voltijdbaan, ik had dat nooit verwacht.”

Risico van een burn-out

Snel succes op YouTube kan ook een keerzijde hebben. De druk op YouTubers om steeds opnieuw een video te uploaden is groot. Dat drijft immers het bezoek en de advertentie-inkomsten.

Lees ook op Business Insider

Ook Earl zegt veel last te hebben gehad van die druk om te posten. “Ik produceerde meer dan één persoon eigenlijk kan produceren. En opeens liep ik tegen een muur aan.”

Lucy Earl

Foto: English with Lucy

Ze kwam haar burn-out pas weer te boven nadat ze een redacteur in dienst nam en duidelijker grenzen stelde voor zichzelf.

Volgens Earl gaan YouTubers in toenemende mate in de ‘digitale detox’. Ze heeft ervaren dat de angst om even niks te delen of te uploaden, al is het maar voor een week, ongegrond is.

Toen Earl na een pauze op YouTube terugkeerde, ontdekte ze dat haar publiek helemaal niet verdwenen was en dat het aantal bezoekers niet was gekelderd. “Ik denk dat iedereen vroeger of later een overkill aan social media ervaart.”

LEES OOK: Melinda Gates heeft een simpel maar effectief advies voor drukbezette, werkende ouders om minder te stressen