Succesvol word je niet zomaar, alle selfmade miljonairs zijn onder aan de ladder begonnen.

“De weg die zij hebben afgelegd, van normale burger naar succesvol ondernemer, kan worden toegeschreven aan bepaalde gewoontes“, zo schrijft  Thomas C. Corley in zijn boek “Change Your Habits, Change Your Life. Vijf jaar lang heeft hij de gewoontes van 177 selfmade miljonairs onderzocht.

Hieronder een lijst van 15 gewoontes die Corley tijdens zijn onderzoek heeft ontdekt en die je vandaag nog kan overnemen.

1. Veel lezen

“Rijke mensen worden liever opgeleid dan dat ze vermaakt worden. 88 procent van de rijke mensen leest elke dag minstens 30 minuten. Ze lezen dan niet om de tijd door te komen maar omdat ze dingen willen leren. Corley kwam tot de conclusie dat ze drie soorten boeken lezen, biografieën van succesvolle mensen, zelf-hulp-en-geschiedenisboeken.”

2. Veel sporten

“67 procent sport minstens 30 minuten per dag. Conditietraining is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook goed voor je hersenen.”

3. Tijd doorbrengen met andere succesvolle mensen

"Je bent zo succesvol als de mensen waarmee je vaak samen bent. Rijke mensen zijn altijd op zoek naar andere enthousiaste en positieve mensen. Ze wensen elkaar een fijne verjaardag, ze bellen om gewoon even bij te praten, ze bellen als er iets belangrijks gebeurt, ze gaan naar veel bijeenkomsten en doen vrijwilligerswerk."

"Het is belangrijk om contact met negatieve mensen te vermijden, ze weerhouden je van succes."

4. Eigen doelen nastreven

"Succesvolle mensen zijn constant bezig met het bereiken van doelen. Het behalen van je eigen gestelde doelen zorgt voor het grootste geluk. Rijke mensen creëren eigen doelen, dat laten ze door niemand anders doen. Passie hebben in je werk zorgt ervoor dat je elke dag met plezier naar je werk gaat."

5. Vroeg opstaan

"50 procent van de mensen staat 3 uur eerder op dan dat de werkdag daadwerkelijk begint. Iedereen heeft dagelijks te maken met afspraken die uitlopen of vertraging in het verkeer. Als je nou drie uur eerder opstaat en in die tijd de top 3 belangrijkste dingen van de dag doet, heb je, wat er daarna ook gebeurt in ieder geval een goed gevoel. Het geeft je vertrouwen voor de toekomst."

6. Op meerdere manieren geld verdienen

"Selfmade miljonairs verdienen niet op 1 manier geld. Op drie verschillende manieren geld verdienen lijkt ideaal. 65 procent had tenminste 3 manieren. Vastgoed, beleggen en partnerships zijn het meest populair."

7. Zoek een goede mentor

"Het vinden van een goede mentor helpt je ontzettend om succesvol te kunnen worden. Mentoren doen meer dan je alleen maar inspireren, ze maken daadwerkelijk deel uit van je succes. Daarbij brengen ze je belangrijke levenslessen bij die zij tijdens hun carrière hebben geleerd."

8. Altijd positief

"Succesvol worden kan alleen als je positief bent, dat is een van de belangrijkste conclusies van mijn onderzoek. Het probleem van de meeste mensen is dat ze niet in de gaten hebben dat veel gedachtes die ze hebben negatief zijn. Als je dat gaat beseffen kan je maatregelen nemen om dat om te draaien, bewustwording is ontzettend belangrijk om succesvol te worden."

9. Wees geen kuddedier

"1 van de belangrijkste redenen dat mensen niet succesvol worden is omdat ze niet durven hun eigen weg te gaan. Succesvolle mensen creëren een eigen kudde en vragen vervolgens aan mensen om bij die kudde te horen."

10. Neem gecalculeerde risico's

"Selfmade miljonairs zijn vaak niet bang om beslissingen te nemen, ze nemen verantwoorde risico's en ze weten dat beslissingen geld kunnen kosten. 27 procent van de mensen heeft ideeën zien mislukken, het belangrijkste hierbij was dat ze weer opnieuw begonnen en niet weer dezelfde fouten maakten.''

11. Help anderen om succesvol te worden

"Andere mensen helpen die ook succesvol willen worden helpt jezelf ook om mooie dingen te bereiken. Je hoeft natuurlijk niet iedereen te helpen, beperkt je tot de mensen die ook op een positieve manier eigen doelen nastreven.''

12. Rooster 15 tot 30 minuten per dag in om na te denken

"Jezelf afzonderen van alles en iedereen en gewoon even nadenken, minstens 15 minuten. Stel jezelf vragen als: Hoe kan ik meer geld verdienen? Word ik gelukkig van mijn werk? Sport ik wel genoeg? Welke goede doelen kan ik nog meer steunen?

13. Zoek naar feedback

"Veel mensen zijn bang om feedback te vragen, daarom doen ze het niet. Het krijgen van feedback is echter essentieel om erachter te komen wat wel en wat niet werkt. Het helpt je om op het goede spoor te komen.''

14. Vraag wat je wil

"Draai er niet om heen, vraag gewoon wat je wil. Succesvolle mensen schromen niet om vragen te stellen, iedereen die ze mogelijk kan helpen vliegen ze aan.''

15. Straal uit dat je goede manieren hebt

"Weten hoe het hoort is toch echt wel belangrijk. Een bedankje sturen, iemand feliciteren met ze verjaardag, netjes eten, allemaal aspecten die bij kunnen dragen aan je succes."

LEES OOK: De 20-jarige Jordi Hillenga verkoopt pizza-automaten – Tesla en de NS hebben al toegehapt