Een speeltuin voor (grotendeels) buitenlandse miljardairs. Zo kun je het Britse clubvoetbal gerust noemen.

Maar het zijn niet alleen de Russische oligarchen die het spel bepalen bij topclubs zoals Manchester United, Manchester City, Liverpool en Chelsea. De miljardairsliga bestaat uit een divers gezelschap en hun kapitaalinjecties hebben ook niet altijd geleid tot topprestaties van de desbetreffende clubs.

Op basis van de rijkenlijst van de Sunday Times en gegevens van Forbes, de BBC, Birmingham Mail en talkSPORT heeft Business Insider een lijst gemaakt van de 15 rijkste miljardairs die actief zijn in het Britse voetbal.

Hier komen ze:


15: Tony Bloom, eigenaar van Brighton & Hove Albion – vermogen: circa 1,15 miljard euro

De raadselachtige zakenman Tony Bloom werd in 2009 eigenaar van de club Brighton & Hove Albion, die dit jaar promoveerde naar de Premier League.

Een portret van Business Insider over Bloom prikte zijn vermogen op ongeveer 1 miljard pond. Naar schatting heeft hij zo'n 200 miljoen pond gestoken in Brighton - dat is inclusief een bedrag van 93 miljoen pond voor de verhuizing naar een nieuw stadion in 2011.

Bloom heeft als bijnaam The Lizard (hagedis) en is een pokerlegende. Hij zette begin deze eeuw het goksyndicaat StarLizard op, een bedrijf dat naar schatting zo'n 100 miljoen pond per jaar winst maakt.

Duurste aankoop: Shane Duffy – €5,2 miljoen (2016)

Bron: Business Insider


14: Stephen Lansdown, eigenaar van Bristol City - vermogen: 1,7 miljard euro

Stephen Lansdown is de mede-oprichter van de financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown.  Hij is een sportfan en investeerde in de clubs Bristol Rugby, Bristol Flyers (basketbal) en Bristol City (voetbal).

Lansdown begon de beleggingsdienst Hargreaves Lansdown vanuit zijn huiskamer in 1981. In april 2009 verkocht hij 4,7 procent van het bedrijf voor een bedrag van 47,2 miljoen pond. Daarmee financierde hij de herontwikkeling van het Ashton Gate, het stadion van Bristol City. De werkzaamheden werden afgelopen jaar voltooid.

The club speelt momenteel in The Championship (eerste divisie in Engeland).

Duurste aankoop: Johnathan Kodjia – €3,7 miljoen (2015)

Bron: Sunday Times


13: Shahid Kahn, eigenaar van Fulham – vermogen: 2,1 miljard euro

Shahid Khan is, evenals als Stephen Lansdown, een sporttycoon in de brede zin: hij is eigenaar van de club Jacksonville (American football) en van de Engelse eerstedivisieclub Fulham.
Hij werd ooit door zakenblad Forbes 'the face of the American dream' genoemd. Khan werd rijk als ondernemer in de auto- en reisindustrie.

In 2013 kocht hij Fulham van diens toenmalige eigenaar Mohamed Al Fayed. In 2017 liep Fulham een promotie naar de Premier League net mis.

Duurste aankoop: Konstantinos Mitroglou – € 14,2 miljoen (2014)

Bron: Sunday Times


12: John W. Henry, eigenaar van Liverpool - vermogen: 2,2 miljard euro

John W. Henry is eveneens een veelzijdige sporttycoon: eigenaar van honkbalteam de Boston Red Sox en van de Britse voetbalclub Liverpool.

Henry komt uit een familie van sojaboeren. In de jaren '70 handelde hij in termijncontracten voor soja en mais en in 1981 richtte hij investeringsmaatschappij JWH op. Zijn uitstapjes naar de honkbalwereld hebben meer succes opgeleverd dan zijn voetbalinvesteringen. De Red Sox wonnen de World Series in 2004 en 2007.

Henry zit ook in de media en is eigenaar van de krant The Boston Globe.

Duurste aankoop: Sadio Mane – € 44,3 miljoen (2016)

Bron: Sunday Times


11: Mike Ashley, eigenaar van Newcastle United – vermogen: 2,4 miljard euro

Mike Ashley ging op z'n 16e van school. Twee jaar later opende hij, met een lening van zijn ouders, een eigen sportwinkel in Maidenhead. Van daaruit bouwde hij de keten Sports Direct uit tot een bedrijf met 400 winkels.

In 2007 kocht Ashley de club Newcastle United voor zo'n 135 miljoen pond. Fans zijn verdeeld over het inmiddels tienjarige bewind van Ashley. De resultaten zijn onlangs wel verbeterd. Rafael Benitez werd manager van de club en dat werd bekroond met eerste plaats in de Britse eerste divisie in het seizoen 2016-2017.

Komend seizoen komt Newcastle uit in de Premier League.

Duurste aankoop: Georginio Wijnaldum – € 19,6 miljoen (2015)

Bron: Sunday Times


10: Guochuan Lai, eigenaar van West Bromwich Albion – vermogen: 3,2 miljard euro

De Chinese ondernemer Lai werd rijk in de bouw en met vastgoedontwikkeling. Recent is hij meer bezig met private investeringsprojecten.

De aankoop van de club West Bromwich Albion werd in 2014 geregeld via een vermogensbeheerder. De beste prestatie van Lai met West Bromwich was een tiende plek in de Premier League.

Duurste aankoop: Nacer Chadli – € 15 miljoen (2016)

Bron: Birmingham Mail


9: Katharina Liebherr, eigenaar van Southampton – vermogen: 3,45 miljard euro

Katharina Liebherr behoort tot de van oorsprong Duitse familie Liebherr, die steenrijk werd als fabrikant van bouwgereedschap.

Southampton bereikte onder het bewind van de familie Liebherr de Britse Premier League. De club staat bekend om zijn sterke jeugdopleiding.

Katharina Liebherr voerde naar verluidt onlangs gesprekken over een samenwerking met Chinese investeerders voor Southampton.

Duurste aankoop: Sofiane Boufal – €18,3 miljoen (2016)

Bron: talkSPORT


8: De familie Glazer, eigenaar van Manchester United – vermogen: 3,8 miljard euro

De familie Glazer verdiende zijn geld met onroerend goed, financiële dienstverlening en beleggingen, onder meer in sportclubs. Patriarch Malcolm Glazer overleed in 2014.

Glazer kocht het American footballteam Tampa Bay Buccaneers in 1995. Acht jaar later werd hij eigenaar van voetbalclub Manchester United voor een bedrag van 790 miljoen pond.

Fans klagen wel een dat Manchester United te veel schulden heeft. Maar onder het bewind van de familie Glazer werd onder meer vijf keer de landstitel in de Premier League behaald en één keer de winst in de Champions League.

Sinds de dood van Malcolm Glazer wordt het familie-imperium bestierd door diens zonen Avram en Joel Glazer (zie foto), die als co-voorzitters fungeren.

Duurste aankoop: Paul Pogba – €102,3 miljoen (2016)

Bron: talkSPORT


7: Vichai Srivaddhanaprabha, eigenaar van Leicester City – vermogen: 4,18 miljard euro

De Thaise miljardair Vichai Srivaddhanaprabha staat aan de wieg van een onwaarschijnlijk sportsucces. Nadat hij vijf jaar eerder Leicester City had aangekocht, won het team de Engelse Premier League in 2015/2016. Eerder verdiende Vichai zijn geld met dutyfree-winkels op luchthavens in onder meer Azië, King Duty Free.

Duurste aankoop ooit: Islam Sliman - € 33 miljoen (2016)

Bron: Forbes


6: Joe Lewis, eigenaar van Tottenham Hotspurs - vermogen: 5,29 miljard euro

Joe Lewis is een zakenman die zich tegenwoordig richt op diverse terreinen. In de jaren zeventig en tachtig vergaarde hij een aanzienlijk deel van zijn vermogen met een horecaketen. Een smakelijke speculatie in 1992 maakte hem schatrijk, toen hij met superspeculant George Soros wedde op een devaluatie van het Britse pond.

Maar tegenwoordig zit hij achter de Tavistock Group, een investeringsvehikel dat in wetenschap, maakindustrie, armoedebestrijding en sport investeert.

Duurste aankoop ooit: Erik Lamela - €35 miljoen (2013)

Bron: Sunday Times


5: Guo Guangchang, eigenaar van Wolverhampton Wanderers – vermogen: 5,42 miljard euro

Zoals veel rijke Chinezen zit Guo Guangchang onder meer in het vastgoed en zijn firma Fosun International boert ook goed in het vermogensbeheer en de entertainmentsector. Dit bedrijf kocht het team uit Wolverhampton aan in 2016. Totale som: een indrukwekkende 46 miljoen pond (53 miljoen euro) voor een club die in het net afgesloten seizoen 15e werd.

Duurste aankoop: Helder Costa - €15 miljoen (2017)

Bron: Forbes


4: De familie-Coates, eigenaren van Stoke City – vermogen: 5,9 miljard euro

Op veertienjarige leeftijd hield Peter Coates school voor gezien. Hij deed wel netjes zijn dienstplicht en schopte het tot regionaal manager van een horecaketen totdat hij zij eigen cateringbedrijf opzette. Specifiek verzorgde hij het voedselaanbod voor voetbalclubs en -evenementen.

Peters dochter Denise bleek minstens zo'n briljante ondernemer toen ze in een keet het wedkantoor bet365 opzette. Deze tak van het familiebedrijf bedient 17 jaar later een enorm aandeel van de wereldwijde gokmarkt. Uiteraard is het shirtsponsor van de club van pa, Stoke City, een degelijke Premier League-ploeg.

Duurste inkoop ooit: Gianelli Imbula - €21 miljoen (2017)

Bron: Sunday Times


3: Stan Kroenke, eigenaar van Arsenal – vermogen: 6,7 miljard euro

Hij mag zijn carrière in sportstadions dan begonnen zijn als schoonmaker, tegen de tijd dat Amerikaan Stan Kroenke tien jaar oud was, had hij al een redelijke goed idee hoe gokken op sportwedstrijden in z'n werk ging.

Op zijn 36ste beheerde hij al een vastgoedimperium. Nu is hij bijna 70 en staat hij aan het hoofd van Kroenke Sport & Entertainment. Hij bezit niet alleen Arsenal, maar ook de Los Angeles Rams (American football), Denver Nuggets (basketbal) en tal van sportteams in Colorado. Formeel zwaait zijn zoon daar de scepter, wegens de strikte eigendomsregels.

Kroenke is enigszins controversieel omdat hij ooit zei dat hij 'Arsenal niet gekocht had om prijzen mee te winnen'.

Duurste aankoop ooit: Mesut Özil – €51 milljoen (2013)

Bron: Forbes


2: Roman Abramovich, eigenaar van Chelsea – vermogen: 9,2 miljard euro

Een fortuin proberen te vergaren in de Russische olie- en gaswereld is levensgevaarlijk, maar Roman Abramovitsj slaagde erin toen hij 11,5 miljard euro verdiende aan een verkoop van zijn belang in een Siberisch bedrijf aan Gazprom.

In tegenstelling tot de eigenaar van Arsenal, lijkt Abramovitsj wel interesse te tonen in prijzen, want hij leidde Chelsea naar vijf landstitels, vier FA-cups, drie League Cups en één Champions League-zege. Dat zal voor een groot deel te maken hebben met de 2 miljard pond die hij in de club heeft gepompt.

Duurste aankoop: Fernando Torres – €59 miljoen (2011)

Bron: Sunday Times


1: Sheikh Mansour, eigenaar van Manchester City – vermogen: 23 miljard euro

De Verenigde Arabische Emiraten, waar welvaart en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, gaf de wereld Sheikh Mansour. Hij heeft belangen in Daimler, Sky News Arabia en luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. Maar minstens zo belangrijk: hij is de vice-premier van de Emiraten.

Als eigenaar van Manchester City heeft hij de club helemaal omgebouwd. Dat leidde de spelers naar twee Premier League-titels en tal van andere bokalen. Hij bezit ook clubs in Australië, de VS en Japan.

Duurste aankoop ooit: Kevin de Bruyne –  €62 miljoen (2015)

Bron: talkSPORT