Ze mag dan 104 zijn, geen haar op het hoofd van Virginia Oliver die eraan denkt om te stoppen met kreeften vangen, het werk dat ze al vanaf haar achtste doet.

Dikke mist, stormachtige zeeën en zware kreeftenkooien hebben de 100-plusser er niet van weerhouden om drie keer per week aan boord te stappen van de boot van haar zoon Max.

“Het is een familietraditie”, zegt Oliver, die aan de kust van de staat Maine in het noorden van de Verenigde Staten woont, tegen Business Insider. “Ik zou niets anders willen doen”.

Het bij elkaar binden van de kreeftenscharen levert haar af en toe een snee op, dat is het enige “gevaar” dat ze loopt, verzekert de onverschrokken oma.

Oliver conformeerde zich niet aan de stereotype vrouwenrol

De laatste keer dat ze lelijk gewond raakte, was drie jaar geleden toen haar pink werd fijngeknepen tussen de scharen van een (incidentele) krab. Oliver had zeven hechtingen nodig, maar ze maakte zich meer zorgen om de houding van haar dokter dan om de wond. Hij vroeg haar waarom een vrouw van haar leeftijd in het water kreeften vangt. "Ik zei: 'Omdat ik dat wil'", vertelt ze.

Oliver ging geheel in tegen de rol die de samenleving aan vrouwen had toebedeeld, toen ze in 1928 haar vader - een winkeleigenaar en kreeftenhandelaar- vergezelde op visexpedities.

Het was het jaar dat Herbert Hoover de 31ste president van de Verenigde Staten werd en Disney's Steamboat Willie uitkwam, de eerste Mickey Mouse-tekenfilm met geluid.

Belangrijk was Olivers geboortejaar 1920, toen ging in de VS het 19e amendement in waarmee vrouwen in Amerika stemrecht kregen.

Oliver bestuurt soms de boot.
Oliver bestuurt soms de boot.
JOSEPH PREZIOSO/Getty Images

"Toen ik met de kreeftenvangst begon, deed geen enkele vrouw dat", zei ze in de korte documentaire 'The Lobster Lady' uit 2020. Maar ze heeft nooit seksisme ervaren tijdens haar werk en de kreeftenvangers die ze ontmoette waren volgens haar altijd vriendelijk.

Als kind begon ze te werken met haar broer en vader. In 1945 kwam haar man erbij met wie samenwerkte tot zijn overlijden, vertelde ze in de film. Inmiddels vangt ze al bijna 20 jaar kreeften met haar 80-jarige zoon Max.

"Al met al is mijn leven anders dan dat van de meeste mensen", zei ze tegen Dale Shierholt, die de documentaire regisseerde.

"Haar geheim voor een lang leven is bezig blijven", zegt ze nu tegen Business Insider.

Ze gaat om 9 uur 's avonds naar bed om 3 uur 's ochtends op te staan

"Ik ben altijd actief geweest en geniet van mijn werk", zegt Oliver die drie keer per week om 3 uur 's ochtends opstaat om de boot te laden, die toepasselijk Virginia is gedoopt.

Om genoeg slaap te krijgen gaat ze om 9 uur 's avonds naar bed. Ze is sowieso een vroege vogel, ook als ze niet werkt. Gewoonlijk staat ze om halfzes 's ochtends op.

De documentaire 'The Lobster Lady' is geproduceerd door amateurhistoricus Wayne Gray, die bevriend is met Oliver en haar zoon. Hij was erbij toen Oliver 104 werd en haar verjaardag vierde op 6 juni 2024, vertelde hij aan Business Insider.

Virginia met haar zoon aan het werk op de boot.
Virginia met haar zoon aan het werk op de boot.
JOSEPH PREZIOSO/Getty Images

Gray zegt dat Olivers familieleden haar steunen in de beslissing om kreeft te blijven vissen, ze weten wel beter dan zich daarmee te bemoeien. Volgens hem bestuurt ze vaak de boot en helpt ze met het bedienen van de lier.

Ook meet ze de kreeften, zegt hij, om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de eisen van de autoriteiten in Maine.

In de documentaire zei Oliver dat ze nooit misselijk wordt bij een ruwe oceaan, zeker niet na 96 jaar in het vak. "Ik word nat tot op mijn kieuwen, maar ik word nooit zeeziek", vertelde ze aan regisseur Shierholt.

Oliver vindt kreeft nog steeds lekker

Oliver is het ook nooit zat geworden om kreeft te eten. "Ik hou van broodjes kreeft, zolang ze maar geroosterd zijn", zegt ze tegen Business Insider.

Ondertussen is ze enigszins verbijsterd over de aandacht die ze in Maine en daarbuiten krijgt. Vorig jaar was ze onderwerp van een kinderboek en op straat vragen mensen haar handtekening.

Ze hoopt haar carrière "tot haar dood" te kunnen voortzetten. Ondertussen moedigt ze andere vrouwen aan om in traditioneel door mannen gedomineerde sectoren te werken. "Ik ben blij dat jonge kreeftenvrouwen in mijn voetsporen treden", aldus Oliver.

LEES OOK: Deze 93-jarige begon rond zijn 50ste marathons te lopen en gaat iedere dag naar spinning: hij deelt 3 tips om gezond te blijven