Als het ooit het moment was voor Deutsche Bank om de verwachtingen van analisten te overtreffen en winst aan te kondigen dan was het nu.

De Duitse bank boekte een netto-winst van 259 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten die uitgingen van een verlies vanwege de miljardenboete die het concern boven het hoofd hangt.

In de afgelopen maanden heeft de bank zijn aandeel zien zakken naar de bijna de laagste prijs in 30 jaar tijd en zag zich geconfronteerd met vragen of een reddingsoperatie nodig was vanwege de onopgeloste problemen in de Verenigde Staten.

Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie een boete van 14 miljard dollar wil opleggen voor het verkopen van dubieuze hypotheekproducten in aanloop naar de financiële crisis. Die voorgenomen boete is hoger dan de marktwaarde van de bank en dat voedde de angst dat bank ten onder zou gaan.

De problemen bij de bank heeft ook tot zorgen geleid bij toezichthouders.

Volgens een bericht in de Financial Times, heeft de Bank of England informatie opgevraagd bij Britse banken over hun directe belangen in Deutsche Bank om een idee te krijgen hoeveel schade een faillissement van de Duitse bank in potentie kan opleveren vor het financiële systeem.

De FT schrijft dat de centrale bank die vraag "in de afgelopen weken" heeft verstuurd en ook zorgen heeft over Italiaanse banken.

Dit zijn precies de dingen die toezichthouders doen als ze zich zorgen maken over een specifiek risico voor de financiële stabiliteit, dat gebeurde ook tijdens de schuldencrisis in Europa en de lage olie- en gasprijzen afgelopen jaar.

De Britse centrale bank is niet de enige toezichthouder die zich zorgen maakt over Deutsche Bank.

CEO of Deutsche Bank John Cryan speaks during of the bank's annual shareholders meeting in Frankfurt, Germany, Thursday, May 19, 2016. ()

Foto: De bestuursvoorzitter John Cryan van Deutsche Bank tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Frankfurt afgelopen mei. Bron: AP Photo/Michael Probst

Afgelopen maand heeft de US Federal Deposit Insurance Corporation Deutsche Bank aangewezen als de meest risicovolle bank ter wereld. De bank heeft een 'leverage ratio' (hefboomratio) van 2.68% volgens de berekeningen van de Amerikaanse toezichthouder. Dat is een indicator voor de financiële stabiliteit van een bank die laat zien hoeveel kapitaal de bank heeft in verhouding tot uitstaande leningen. In de berekeningen in de VS zijn ook de derivaten meegenomen die zijn opgenomen in de boeken. Hoe hoger de 'hefboomratio' hoe sterker de bank is opgewassen tegen verliezen en wanbetalers.

Gemiddeld hebben belangrijke systeembanken een hefboomratio van 5,6% - meer dan het dubbele van die van Deutsche Bank.

Dus volgens deze maatstaf zijn de zorgen van de Bank of England terecht.

Maar terwijl Deutsche Bank een lage hefboomratio heeft, staat de tier 1-kapitaalratio op 14% en dat is hoger dan het gemiddelde van de Amerikaanse banken van 13,55% en dat van Wells Fargo op 12,50%.

Ook laten de resultaten van het derde kwartaal zien dat de bank aan de beterende hand is. Of op z'n minst dat er voor het eerst positieve effecten te zien zijn van de hervormingen van Cryan.

De goede prestaties in het derde kwartaal zijn mede veroorzaakt door een flinke groei van de handelswinsten met 10% tot 2,6 miljard euro vooral vanwege de handel in valuta en schulden. Analisten die door Bloomberg waren ondervraagd hadden een verlies van gemiddeld 394 miljoen euro verwacht.

En hier is ontwikkeling van het aandeel:

DBshare1

Foto: bron Investing

Topman John Cryan zal investeerders ervan moeten overtuigen dat de structurele problemen van de bank achter de rug zijn en dat de huidige schommelingen meer te maken hebben met één tijdelijke probleem - de Amerikaanse boete.

Dat is een beter verhaal dan dat van een bank die op zoek is naar een nieuw business model in een wereld met lage rentestanden, lage groei en grote vraag naar kapitaal.

Cryan wees daar zelf ook op in zijn toelichting bij de kwartaalcijfers donderdag:

"We hebben opnieuw flinke vorderingen gemaakt bij het hervormen van de bank. Maar in de laatste weken zijn die positieve ontwikkelingen overschaduwd door de aandacht voor onze onderhandelingen over de 'Residential Mortgage Backed Securities'-zaak in de Verenigde Staten. Dit had een onzeker effect. De bank werkt hard aan een zo snel mogelijke oplossing van deze zaak."

Deutsche Bank benadrukte ook dat de omzet van 7,3 miljard euro is gestegen naar 7,5 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar "ondanks de moeilijke omstandigheden van de rentestanden", om te laten zien dat de bank er met de lage rente het beste van probeert te maken.

Waar Deutsche Bank altijd een Goliath van het wereldwijde financiële systeem was, is het nu David die probeert iedereen ervan te overtuigen dat het zijn monsters ombrengen en zijn kroon kan heroveren.