De verwachtingen over de omzetontwikkeling in de komende drie maanden worden minder somber bij bedrijven die consumenten bedienen.

Ondernemers in de detailhandel zijn per saldo zelfs licht positief over de omzetontwikkeling.

In de horeca is een sterke daling van het aantal bedrijven dat op omzetdalingen rekent.

Ondernemers in sectoren die consumenten bedienen, hebben steeds meer het gevoel dat het dieptepunt van de crisis achter ze ligt. De omzetverwachtingen worden een stuk minder negatief en in sommige gevallen zelfs positief.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming maandelijks meet, is het aantal ondernemers dat negatiever denkt over het economische klimaat gedaald. Daarbij gaat het ook om de verwachte omzet en de personeelssterkte.

Ten opzichte van april en mei zijn de omzetverwachtingen van ondernemers onder meer in de detailhandel, de horeca en de reisbranche sterk verbeterd.

Bij winkelbedrijven, ondernemers in de persoonlijke dienstverlening en in de logiesverstrekking zijn de positief gestemde ondernemers in juni zelfs in de meerderheid. In de meeste branches zijn er nog wel meer pessimistisch gestemde ondernemers als het gaat om omzetontwikkeling.

Lees ook op Business Insider

Onderstaande tabel laat zien wat de verwachte omzetontwikkeling per branche is in de komende drie maanden, waarbij het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen.

Vooral de logiesverstrekkers zien de toekomst zonniger in, na de stevige knauw in maart en april toen de gastenstroom flink afnam.

Waar de logiesverstrekkers per saldo positief zijn, geldt dit nog niet voor restaurants en cafés. Wel is daar een sterke terugloop te zien van het aantal ondernemers dat op omzetdalingen rekent.

Ten aanzien van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende drie maanden is de stemming onder ondernemers in bijna alle consumentgerichte branches verbeterd in juni.

Wel blijft het zo dat in alle ondervraagde sectoren het aantal ondernemers dat verwacht dat het personeelsbestand krimpt, groter is dan het aantal bedrijven dat rekent op groei van het aantal werknemers.

Ondernemers in industrie iets minder negatief

In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van min 25,1 in mei naar min 15,1 in juni, zo meldt het CBS maandag in een aparte publicatie. .

In juni verbeterde het oordeel over de verwachte bedrijvigheid opnieuw zeer sterk. De ongekende verslechtering van dit oordeel in april is in twee maanden tijd grotendeels tenietgedaan, aldus het statistiekbureau.

Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden producenten echter iets negatiever.

Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is plus 0,6. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde op 10,9 en in april dit jaar het laagste niveau met min 28,7.

LEES OOK: Dit jaar 4.500 faillissementen en in 2021 tot 10.000 bedrijven over de kop, verwachten economen van ING