Na 27 jaar verlaat de legendarische ontwerper Jony Ive Apple om een eigen designstudio op te zetten genaamd LoveFrom. Het kan niet genoeg worden benadrukt hoe invloedrijk Ive was en is bij Apple. “Hij heeft meer zeggenschap dan wie dan ook bij Apple, op mij na dan”, zei Steve Jobs ooit over Ive.

Toen Ive begon bij Apple in 1992, was het bedrijf volgens velen op sterven na dood. In de daaropvolgende jaren zou Ive meewerken aan het design van meerdere producten zoals de Newton, de personal digital assistent (pda) van Apple die geen lang leven beschoren was. Ive nam meerdere keren bijna ontslag.

Toen Jobs in 1997 als CEO terugkeerde bij Apple, ontpopte Ive zich als een belangrijk onderdeel van het team en wist de creatieveling het bedrijf nieuw leven in te blazen. Samen wisten Jobs en Ive Apple van de ondergang te redden en brachten ze het bedrijf tot grote hoogte.

Het eerste grote project van Ive met Jobs was de originele felgekleurde iMac die in 1998 uitkwam. Het succes van dat apparaat zette Apple weer op de kaart als een grote innovatieve speler op de pc-markt. Het was de opmaat voor producten als de MacBook, de iPod en later de iPhone – allemaal producten die door Ive zijn ontworpen – die Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld zouden maken.

Nu lijkt het erop dat Ive klaar is voor iets anders, maar zijn liefde voor Apple is nog niet over. Zijn nieuwe bedrijf LoveFrom gaat met Apple samenwerken.

Hier zijn de meeste iconische Apple-producten die door Ive zijn ontworpen - deze producten wisten ervoor te zorgen dat Apple niet ten onder ging en nu bekendstaat als hét techbedrijf op het gebied van premium-producten. 


Het eerste ontwerp van Ive voor Apple was de MessagePad 110, een pda die onderdeel uitmaakte van de Newton-serie. Op deze innovatieve apparaten kon je werken met een stylus (pen), maar werden nooit een commercieel succes.

Foto: Jim Abeles/Flickr

Ive's eerste grote succes kwam later. De originele felgekleurde iMac had bijna niets weg van bestaande producten toen de computer in 1998 op de markt kwam. Het ontwerp kreeg veel commentaar omdat een floppy drive ontbrak. Het was de eerste keer dat Apple een onderdeel uit een product haalde dat iedereen destijds nog als standaard beschouwde, daarmee bleek Apple achteraf een visionair te zijn.

Jony Ive (links) en de voormalige hardwarebaas van Apple Jon Rubenstein (rechts). Foto: AP

In 1999 startte Apple met de iBook-laptops die veel leken op de felgekleurde iMacs. Later zouden ze worden vervangen door de meer rechthoekige MacBooks.

Foto: Business Insider / Hannah Roberts

De Power Mac G4 Cube, een ander design van Ive, was niet bepaald een commercieel succes, maar het versterkte Apple's reputatie als maker van goed uitziende computers. Een groot contrast met de 'grijze dozen' die de pc-industrie destijds karakteriseerde.

Foto: Getty Images

Ook de originele iPad werd ontworpen door Ive. Hoewel er eerder al muziekspelers waren, zorgde het gestroomlijnde ontwerp van de iPod, in combinatie met een eenvoudige bediening, voor een revolutie. Het legde de basis voor het succes van Apple's digitale muziekwinkel iTunes.

Foto: Justin Sullivan / Getty

In 2007 blies Ive de wereld omver met de lancering van de iPhone. Zijn iconische ontwerp zette de standaard voor hoe moderne telefoons eruit moeten zien en aanvoelen.

Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico

Ive hielp mee met het opzetten van een geheel nieuwe productcategorie met de iPad, die in 2010 werd onthuld. De iPad was de eerste tablet in zijn soort en had veel functies die laptops ook hadden. Het apparaat was een stuk groter dan de iPhone.

Foto: REUTERS

Ook hielp Ive mee met het ontwerpen van accessoires zoals de Apple Pencil. Deze werd in 2015 onthuld en kan gebruikt worden met de high-end iPad Pro. Deze Apple Pencil werd door velen gezien als een veel te dure stylus. Ook had dit accessoire het bizarre kenmerk dat het in een iPad Pro moest worden gestoken om op te laden.

Foto: Apple

In 2015 richtte Ive zich weer op het ontwerp van mobiele apparaten met Apple's eerste draagbare apparaat de Apple Watch. Dit digitale horloge, nu toe aan de vijfde versie, is voorzien van diverse gezondheidstrackers.

Foto: Apple

Ive werkte ook mee aan het grootste project van Apple: het nieuwe hoofdkantoor Apple Park in Cupertino dat in 2017 werd onthuld.

Foto: YouTube/Matthew Roberts

Ive bleef werken aan de laptops van Apple. Zijn meest bekende creatie is de MacBook Air, de dunste, lichtste en kleinste laptop van Apple.

Foto: AP

In ongeveer alles wat Apple de laatste decennia heeft uitgebracht heeft Ive een vinger in de pap gehad. Ook heeft hij meegewerkt aan de nieuwste Mac Pro die Apple op 3 juni onthulde tijdens haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Foto: Reuters

Lees meer over Apple: