De Democratische partij heeft bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten dinsdag een meerderheid veroverd in het Huis van Afgevaardigden.

Dat leidde meteen tot speculatie: gaat de partij president Donald Trump proberen af te zetten?

Er zijn maar weinig Democraten die dat openlijk overwegen. Velen vinden dat de kwestie afleidt van belangrijkere zaken. Daarnaast denken ze dat het afzetten van Trump alleen maar voor grotere verdeeldheid in de politiek en samenleving zal zorgen.

In plaats daarvan zijn de Democraten van plan om Trump dwars te zitten met verschillende onderzoeken, zoals naar het Witte Huis en de Russische contacten.

“Ik doe dit niet om in de belangstelling te komen”, zei de Democraat Elijah Cummings in de New York Times. “Ik vind het belangrijk om de waarheid aan het licht te brengen. We willen uitzoeken wat er precies gebeurt onder het regime van Trump, want we zijn het er allemaal wel over eens dat het niet normaal is.”

adam schiff

Foto: Adam Schiff. Bron: Getty Images

Volgens twee bronnen bij de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die anoniem willen blijven, zijn de Democraten van plan om hard hun best te doen om het onderzoek naar de samenwerking tussen Trump en de Russen te heropenen. Het originele onderzoek, waar de Republikeinen het initiatief voor namen, werd in april stopgezet omdat er “geen bewijs” van samenwerking was gevonden.

Lees ook op Business Insider

De Democraten willen er met wetgeving ook voor zorgen dat belangrijke mensen als speciaal aanklager Robert Mueller en onderminister van justitie Rod Rosenstein goed beschermd worden, zodat het onderzoek van de FBI naar Rusland integer blijft.

Ook willen ze er met nieuwe wetgeving voor zorgen dat toekomstige verkiezingen moeilijker beïnvloed kunnen worden vanuit het buitenland.

Onderzoeken kunnen uitlopen op nachtmerrie voor Trump

Steny Hoyer

Foto: Flickr

Democraat Steny Hoyer stelt dat zijn partij zich de komende jaren ook op veel economische issues en op de gezondheidszorg gaan richten. Hoog op het prioriteitenlijstje staat onderzoek naar de ontmanteling van de Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare.

“We zullen kijken naar wat ze administratief hebben gedaan om de Affordable Care Act te ondermijnen en wat voor gevolgen dat had voor miljoenen mensen”, zei Hoyer eerder dit jaar.

Maar ook de persoonlijke financiën van Trump worden onder de loep genomen, zodat het zeker duidelijk zal worden als hij van bepaalde bedrijven geld heeft ontvangen tijdens zijn presidentschap.

“We zullen ons met name richten op de kwesties die het Amerikaanse volk raken”, zei Hoyer. “Met de onderzoeken zullen we erachter proberen te komen of de president integer is en of hij beleid nastreeft dat in het belang van het volk is, of in zijn eigen belang.”

Het voornemen van de Democraten om uitgebreid onderzoek te doen, zou een serieuze belemmering kunnen vormen voor de plannen van de Republikeinen – en voor Trump zelf zou het kunnen uitlopen op een ware nachtmerrie.