• Een grote deal in de uitvaartbranche is van de baan. Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van de overname van branchegenoot Yarden.
  • Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en was daarom op zoek gegaan naar een koper.
  • Ook besloot het bedrijf in de zomer van 2019 om zijn uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen.
  • Sommige polishouder kwamen in verzet en stapten naar de rechter. Die stelde hen onlangs in het gelijk. Door het juridische gesteggel ziet DELA nu af van de overname.

Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van de overname van branchegenoot Yarden.

Met die vorig jaar aangekondigde deal wilde het bedrijf Yarden, dat in financiële problemen verkeert, de reddingsboei toewerpen. Maar juridisch gesteggel over een financiële verplichting van Yarden aan honderdduizenden polishouders maakt de deal voor DELA te riskant.

“Het is enorm spijtig dat de overname nu niet kan doorgaan”, zegt algemeen directeur Edzo Doeve van coöperatie DELA. “Maar als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen. En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden.”

Yarden moet aanpassingen polisvoorwaarden terugdraaien van de rechter

Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en was daarom op zoek gegaan naar een koper.

Ook besloot het bedrijf in de zomer van 2019 om zijn uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen, onder meer wegens de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten.

Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten aan Yarden bijbetalen. De oude pakketpolissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie.

Sommige polishouders hebben zich hiertegen verzet. De rechter stelde hen onlangs voorlopig in het gelijk.

Te veel onzekerheid voor DELA

Dit zorgt voor veel onzekerheid bij alle circa 1 miljoen leden van Yarden, stelt DELA. Het kan volgens de coöperatie nog jaren duren voordat de rechtmatigheid ervan juridisch is getoetst. DELA heeft besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten.

Yarden laat in een eerste reactie weten het besluit van DELA te betreuren. Wat de gevolgen voor het bedrijf precies zijn, is nog onduidelijk. "We gaan ons nu beraden op vervolgstappen."

Yarden telt ongeveer negenhonderd medewerkers, ruim veertig uitvaartcentra en meer dan twintig crematoria. Ook heeft het bedrijf diverse begraafplaatsen in handen.

De Consumentenbond, die eerder erg kritisch was over de versobering van de pakketpolissen bij Yarden, vindt het lastig om aan te geven wat de ontstane situatie betekent voor polishouders. De bond blijft naar eigen zeggen met Yarden in gesprek over mogelijke oplossingen.

Als Yarden zou omvallen dan zouden polishouders volgens een zegsvrouw van de belangenorganisatie wel voorrang krijgen boven andere schuldeisers. Maar zij hoopt dat het zover niet zal komen. "Er waren vorig jaar volgens mij nog meer partijen geïnteresseerd in Yarden. Misschien dat zij nu iets kunnen betekenen."