Het zou volgens oud-minister Jeroen Dijsselbloem een slechte zaak zijn als de miljarden uit het Nationaal Groeifonds voor andere doeleinden worden gebruikt.

De NOS meldde recent dat de coalitiepartijen van plan zijn 6,7 miljard euro uit het fonds te halen om in Defensie te steken. De Kamer eiste recent meer investeringen in de krijgsmacht. De coalitie is op zoek naar miljarden om het gat in de begroting te dichten.

Dijsselbloem is voorzitter van de commissie die projecten beoordeelt die aanspraak willen maken op investeringen uit het fonds. Hij gaat ervan uit dat de miljarden voor aankomende investeringsronden gewoon in het fonds blijven: “Bij ons staat het nog op de begroting, zal ik maar zeggen.” Bij Nieuwsuur deed de PvdA’er nog een oproep aan het kabinet: “Handen af.”

“Als oud-minister van Financiën heb ik er alle begrip voor dat als er nieuwe financiële uitdagingen zijn, dat je die moet adresseren”, zei Dijsselbloem. Geld is immers niet gratis, benadrukt de voormalige schatkistbewaarder.

"Tegelijkertijd, dit Groeifonds gaat nou net over investeringen die je nodig hebt voor toekomstige groei. Als je één categorie uitgaven eigenlijk moet beschermen in een crisis, dan zijn het investeringsuitgaven", aldus Dijsselbloem. Volgens hem zijn investeringen juist belangrijk om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geld blijft verdienen.

Dat is ook het doel van het Groeifonds: de investeringen worden gedaan in duurzame economische groei. "We zouden dom zijn als we het niet zouden doen", zei dan ook minister Micky Adriaansens van Economische Zaken over het doorzetten van de investeringen.

"Maar het is natuurlijk toch zo dat soms heel belangrijke zaken ook spelen", aldus de bewindsvrouw. Ze gaf toe dat er andere politieke keuzes gemaakt kunnen worden. "Het kan een discussie zijn, maar op dit moment is het niet aan de orde."

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over Defensie in Nederland: zo is de begroting verdeeld over de krijgsmacht…en hier moet extra geld naartoe