De zorg zal er komend naar niet heel anders uit gaan zien dan nu. We betalen wat meer premie en het eigen risico gaat met een tientje omhoog. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

Afgelopen jaar ging de langdurige zorg flink op de schop. Komend jaar maakt het kabinet een pas op de plaats. De premie voor de basisverzekering, het verplichte eigen risico en de zorgtoeslag gaan iets omhoog. Het basispakket en de tarieven voor de tandarts blijven vrijwel gelijk. Dit verandert er in de zorg in 2016.

Basispakket

Behalve wat betreft de langdurige zorg, zijn er geen grote wijzigingen in het basispakket. Er worden geen behandelingen uit het pakket gehaald; wel enkele toegevoegd. Zo zullen operaties van foetussen met een open ruggetje vergoed worden.

Ook vervalt de verplichte eigen bijdrage van 25 procent voor hoortoestellen voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen moeten deze bijdrage nog wel betalen.

Verder worden bezoekjes aan de sportarts vanaf januari vergoed via je basispolis.

Premie basispolis

De premie voor de basisverzekering gaat komend jaar met ongeveer 36 euro op jaarbasis omhoog. De gemiddelde basisverzekering kost 1.204 euro. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen.

Aanvullende verzekering

Ook de premies voor aanvullende verzekeringen veranderen en hier kunnen de verschillen groot zijn. Wil je geen onnodige kosten maken, houd je aanvullende verzekering dan goed tegen het licht en vergelijk het pakket met andere verzekeraars. Wees ook kritisch op de dekking en verzeker je alleen voor zorg die je ook echt nodig hebt.

Wil je switchen van verzekeraar, dan moet je er rap bij zijn. Je moet vóór de jaarwisseling je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat dan wel met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Natura versus restitutie

In Nederland zijn er twee verschillende soorten zorgpolissen: restitutie- en naturapolissen. Bij restitutiepolissen heb je een vrije keuze in zorgaanbieder en krijg je alle zorg volledig vergoed. Deze polissen zijn meestal wel duurder.

Bij naturapolissen (een verzekering waarbij de zorg rechtstreeks door de zorgverzekeraar wordt betaald) maakt de verzekeraar onderscheid tussen zorgaanbieders. Zorg van partijen waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten krijg je volledig vergoed. Voor zorg van niet-gecontracteerde aanbieders ontvang je een gedeelte. Dat is meestal 75 tot 80 procent, maar soms ook minder.

Wil je een naturapolis afsluiten, kijk dan goed met welke partijen je verzekeraar een contract heeft afgesloten, om te voorkomen dat je moet bijbetalen. Dit kan nu: op de valreep hebben alle zorgverzekeraars bekend gemaakt van welke ziekenhuizen zij de zorg komend jaar vergoeden.

De huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige en wijkverpleegkundige mag je overigens altijd zelf kiezen. Ook voor spoedeisende hulp gelden geen restricties.

Tandarts

Na de daling van afgelopen jaar, blijven de tandartstarieven komend jaar vrijwel gelijk. De tarieven vind je hier. De tarieven voor de orthodontist kun je op deze website raadplegen. Let wel: dit zijn maximumtarieven. Tandartsen kunnen ook lagere bedragen in rekening brengen.

Wil je een onaangename verrassing voorkomen, vraag dan bij een duurdere behandeling vooraf om een offerte. Overweeg je een beugel voor jezelf of voor je kind, laat je dan door verschillende praktijken informeren over de opties.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico stijgt met 10 euro naar 375 euro. Daarmee is het eigen risico sinds de invoering in 2008 met 235 euro (ofwel 156 procent) omhoog gegaan. Komend jaar zul je dus de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moeten betalen. Pas daarna gaat je zorgverzekeraar je kosten vergoeden.

Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorgkosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.

Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dat kan een aantrekkelijke premiekorting opleveren. Bedenk wel dat deze optie loont alleen als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Dat valt vooraf helaas niet te voorspellen. Met één ziekenhuisopname bent je het kostenvoordeel kwijt.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt komend jaar naar 83 euro per maand: 5 euro meer dan nu. Heb je een partner, dan ontvang je maandelijks maximaal 158 euro, een toename van 9 euro. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, mag je inkomen niet hoger zijn dan 27.000 euro. Voor partners geldt een limiet van 33.500 euro.

Aftrek zorgkosten

De lat om zorgkosten te mogen aftrekken van je inkomstenbelasting ligt erg hoog; vooral voor hogere inkomens. Je hebt namelijk te maken met een drempel, waarvan de hoogte afhankelijk is van de zorgkosten en je inkomen. Deze drempel blijft komend jaar ongewijzigd. Maar het drempelinkomen gaat wel iets omhoog, zodat meer mensen voor aftrek in aanmerking komen. De drempelbedragen vind je op de website van de Belastingdienst.

Toezicht inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat vanaf januari ook toezicht houden op alternatieve zorgaanbieders en de cosmetische sector. De inspectie controleert niet of een alternatieve therapie werkzaam is, maar kan wel beter ingrijpen bij eventuele misstanden.

Jeugdhulp

De ouderbijdrage in de jeugdhulp verdwijnt. Deze was bedoeld om ouders te laten meebetalen aan de verblijfskosten van kinderen die elders woonden en daar jeugdhulp kregen.

Lees ook:

Je huis in 2016: alle veranderingen

Familie en fiscus in 2016: alle veranderingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl