Inmiddels heb ik nu zo’n drie maanden een Google Home Mini in huis en in negen van de tien gevallen haalt de slimme speaker het bloed onder mijn nagels vandaan.

Ik gebruik het apparaat meestal in combinatie met mijn Chromecast, waar ik een groot fan van ben. Een schril contrast met de woedeaanvallen die ik soms krijg van de Google Home Mini.

Voordat ik de vier grootste obstakels noem, laat me eerst zeggen dat ik weet dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Er zijn verschillende commando’s waar de Google Assistant nog niks mee kan en dat vertelt de Home Mini je dan ook.

Verder is de Google Home Mini officieel nog niet in Nederland te koop, waarschijnlijk omdat Google Assistant nog geen Nederlands kan. In de loop van 2018 moet dat naar verwachting veranderen.

Overweeg je in de tussentijd om de slimme speaker aan te schaffen in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland of via internet, lees dan even mee. Er zijn een handvol zaken aan de Google Home Mini waar ik echt op afknap.


1. Google Home Mini onthoudt geen voorkeuren en slaat je vorige commando's niet op

Bron: Google

Als ik thuiskom van het werk ga ik meestal youtuben via mijn tv. Vervolgens switch ik naar Netflix voor wat series en dan ga ik naar bed. Om de een of andere reden blijft het problematisch om mijn Google Home Mini dezelfde taken elke dag uit te laten voeren.

Voorbeeld: het maakt niet uit hoe vaak ik Planet Earth kijk op Netflix, Google Home Mini wil het maar niet begrijpen als ik vraag om 'play Planet Earth' op Netflix. (Google Home Mini is er nog niet in de Nederlandse versie, dus commando's moeten in het Engels.)

Sterker nog, het wordt pas echt lastig als ik nog wat variabelen aan mijn commando toevoeg, zoals het nummer van de aflevering of het seizoen. Na verloop van tijd heeft de Google Home Mini het wel bij het rechte eind, dus onderdeel van het probleem is dat het apparaat me niet goed verstaat. Maar als-ie me eenmaal goed heeft verstaan, kan het apparaat niet bijhouden wat ik precies kijk. Dus de volgende dag sta ik voor hetzelfde euvel.

Deze aspecten van leren en voorspellen zijn basale features waarvan we bij dit soort technologie mogen verwachten dat ze werken. Om de een of andere reden kan de Google Home Mini dat niet bijbenen.


2. De Google Home Mini hoort in (bijna) alles zijn opstartcommando

Bron: Google/YouTube

Ik val vaak in slaap als de tv nog aanstaat en zodoende is het al meermaals voorgekomen dat ik midden in de nacht opsta om de Google Home Mini uit te zetten omdat het apparaat me wakker maakt. De Google Home Mini start namelijk op als op de tv ook maar iets gezegd wordt wat lijkt op het opstartcommando 'Hey, Google'. Vervolgens gaat-ie interpreteren wat-ie op tv hoort.

Niet handig als je midden in de nacht wordt gewekt door een robotachtige stem die roept 'Sorry, I don't know how to help you' of als er ineens een of andere Spotify-lijst uit je speakers knalt.


3. De app van Google Home laat heel wat te wensen over en is praktisch nutteloos

De opstartpagina van mijn Google Home app. Bron: Business Insider

De app van Google Home klinkt als een goed idee. In theorie zou de app me moeten laten zien wat er op dat moment door de Google Home Mini wordt afgespeeld,of het nu een YouTube-video, een Netflix-serie, een podcast of wat dan ook is. Het zou me de mogelijkheid moeten bieden om te pauzeren, het volume aan te passen, terug te spoelen en al die andere functies die je verwacht bij een afstandbediening.

Verder is de app bedoeld om me allerlei aanvullende content te laten zien en tips te bieden over hoe ik de Google Home Mini nog meer kan gebruiken.

De realiteit is anders. De app loopt nooit synchroon met de Google Home Mini, waardoor het nutteloos is als afstandbediening. Het zoekscherm is generiek en past zich niet aan aan mijn zoekgeschiedenis.

De voorgestelde commando's zijn aardig en verrassen me vaak. Een van mijn favorieten is momenteel 'Okay, Google. Tell me a joke'. Jammer genoeg open ik de app zelden omdat de suggesties over het algemeen niet in mijn straatje passen.


4. De Google Home Mini lijkt moeizaam te synchroniseren met iOS-apparaten

Bron: Matt Weinberger/Business Insider

Ik ben een iPhone-gebruiker. Mijn vriend, waarmee ik samenwoon en die een regelmatig gebruiker van de Google Home Mini is, heeft een Google-smartphone.

Hoewel zijn ervaringen met de Google Home Mini ook niet al te best zijn, werkt zijn telefoon verrassend genoeg beter met het apparaat dan mijn iPhone. Ondanks het feit dat we dezelfde apps gebruiken om ermee te communiceren.

Google Assistant synchroniseert sneller en vaker met de Google Home-app op de telefoon van mijn vriend, waardoor de telefoon een betrouwbaardere afstandbediening is. Op mijn telefoon werkt die functie slechts in de helft van de gevallen.

De Google Home zou met alle besturingssystemen moeten werken, zowel Android als iOS. Dus ik snap niet zo goed waarom zijn telefoon beter werkt. Wellicht is mijn ervaring uniek, maar het is desalniettemin frustrerend.

LEES OOK: 6 redenen waarom je beter de Galaxy S8 kunt kopen dan de nieuwe Galaxy S9