Interim-managers, die door bedrijven worden ingehuurd om de leiding op zich te nemen, kunnen een fors hoger tarief vragen.

Dat blijkt uit een peiling van interimbureau Schaekel & Partners onder 475 managers tussen april en mei, meldt het Financieele Dagblad.

Dit zijn 9 feiten over de hogere uurprijzen van interim-managers.

  1. Gemiddeld steeg het uurtarief van de managers met 8 procent, dat is fors hoger dan de 2,2 procent stijging van contractlonen in 2018 die het Centraal Planbureau (pdf) verwacht.
  2. Het gemiddelde uurtarief van interim-managers steeg van 113 euro vorig jaar naar 122 euro per uur dit jaar.
  3. De Wet normering topinkomens die een grens stelt aan overheidslonen, trekt het gemiddelde omlaag.
  4. Bij de overheid vragen interim-managers gemiddeld 108 euro per uur.
  5. Vooral managers in de financiële dienstverlening, waar de tarieven twee jaar lang daalden, kunnen nu weer goed boeren. Bij banken en verzekeraars vroegen interim-managers gemiddeld 147 euro, een kwart meer dan jaar geleden.
  6. De forse tariefstijging in de financiële sector komt door de grote behoefte aan ‘specialisten op het gebied van toezicht en digitale veiligheid’. “Die hebben ze niet, dus moeten ze die inhuren”, aldus Piet Hein de Sonnaville van Schaekel & Partners tegen het FD.
  7. Daarentegen droogt de vraag naar algemeen directeuren op. “Dat is bijna een uitstervend ras aan het worden”, aldus De Sonnaville tegen het FD.
  8. Ook managementbureau Boer & Croon ziet het gemiddelde tarief van interim-managers stijgen, met ongeveer 10 procent. Maar hij merkt op dat de tarieven vlak voor de crisis in 2007 en 2008 ‘aanzienlijk hoger lagen’.
  9. De Sonnaville waarschuwt voor de grote kloof tussen de publieke en marktsector. Topmanagers mijden de overheid – en juist die kan wel wat goede managers gebruiken.

Lees het volledige artikel over de tarieven van interim-managers bij het FD »