De Trumps geven niet hoog op van het Witte Huis. De Amerikaanse president en first lady Melania ontmoetten in februari de vrouw van een gevangen Venezolaanse oppositieleider. In een poging om empathie te tonen met haar man en de benarde positie waarin hij zit, vergeleken ze het leven in het Witte Huis met het leven in een gevangenis.

Lilian Tintori, de vrouw van oppositieleider Leopoldo Lopez, was in het Witte Huis om de mensenrechtensituatie in Venezuela te bespreken. Leopoldo heeft een gevangenisstraf van bijna 14 jaar gekregen in 2015, volgend op de anti-regeringsprotesten een jaar eerder.

Vrijdag meldde Washington Post dat het aanvankelijk leek alsof de president onbekend was met Tintori en haar verhaal, maar hij complimenteerde haar wel met haar rol in een Venezolaanse reality tv-serie.

Volgens de krant stellen twee bronnen dat Melania zei dat ze meeleefde met de gevangenschap van de man van Lilian Tintori, en daarbij aangaf dat het Witte Huis ook als een gevangenis aanvoelt. Donald Trump knikte daarbij instemmend. Een woordvoerder van Melania ontkende het voorval later.

Na de meeting tweette Trump een foto van het gezelschap, inclusief een oproep om Lopez vrij te laten.

Verslaggevers meldden dat Tintori blij was met de bijeenkomst en de veroordelingen door Trump van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en zijn regering.

In de maanden na de meeting heeft Trump meer sancties getroffen ten aanzien van hooggeplaatste personen en bedrijven uit Venezuela, onder andere een reisverbod op enkele families, en Trump hekelde Maduro in toespraak tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.