Topman Koen Van Gerven van Bpost is kritisch over opmerkingen van minister Henk Kamp en premier Mark Rutte, die het voorstel van het Belgisch postbedrijf om PostNL over te nemen als een stap terug omschrijven.

“Een overname waarbij het bedrijf toch weer een overheid als grootaandeelhouder zou krijgen, zou in onze ogen een stap in de verkeerde richting zijn”, aldus Rutte maandag. Bpost heeft de Belgische staat als grootaandeelhouder, terwijl PostNL volledig is geprivatiseerd.

Van Gerven ervaart de opmerkingen als “met gestrekt been inkomen”, zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Het verbaasde Van Gerven dat “liberale bewindslieden zich zo uitlaten over een beursgenoteerde onderneming met internationale aandeelhouders”, zo zegt hij tegen de krant. “Die indianenverhalen dat de staat hier aan de touwtjes trekt wil ik rechtzetten. De staat is grootaandeelhouder, dat klopt. Maar wij hebben een governance structuur van internationale standaard”, aldus Van Gerven.

“Wij drijven een beursgenoteerde onderneming en zijn geen verlengstuk van de staat”, aldus Van Gerven verder. “Onze aandeelhouders geloven in onze eigen koers.” De bestuurder merkt verder op dat aandeelhouders als Blackrock en het Noorse staatsinvesteringsfonds ongewenst staatsingrijpen nooit zouden toestaan.

Dat Bpost zou profiteren van staatssteun, bijvoorbeeld via krantenbezorging, noemt Van Gerven verder onzin. "Wij krijgen een kleine vergoeding omdat wij de kranten in heel België bezorgen. De staat beschouwt het verspreiden van de pers als belangrijk onderdeel van de democratie. Rijk wordt Bpost daar echter niet van."

Meer pakjes, minder brieven

Bpost, dat donderdag de cijfers over het derde kwartaal bekendmaakte, heeft de omzet zien dalen. De stijgende opbrengsten van pakjesdiensten volstond niet om het dalende volume van gewone brievenpost te compenseren.

Bpost zette een omzet in de boeken van iets meer dan 538 miljoen euro, een daling van 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De onderliggende volumedaling bij de traditionele binnenlandse post, domestic mail, bedroeg 5,9 procent. Bij de pakketactiviteiten groeide het volume afgelopen kwartaal met bijna 13 procent; Bpost profiteerde onder meer van particulieren die steeds meer pakjes rondsturen.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 110,1 miljoen euro, 3,4 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep resulteerde een kwartaalwinst van 60,8 miljoen euro.

Bpost sprak in zijn kwartaalbericht overigens niet over PostNL. Wel gaf het concern aan over heel het jaar verwacht gelijkblijvende bedrijfsresultaten te kunnen behalen als een jaar eerder en op zijn minst hetzelfde dividend te kunnen uitkeren.

LEES OOK: Bpost-topman Koen Van Gerven geeft deze 4 redenen voor de overname van PostNL