ANALYSE – De kracht van de euro is in de valutawereld de grote verrassing van 2017. De munt steeg 3 procent ten opzichte van het pond. Ten opzichte van de dollar was de winst zelfs ruim 8 procent.

De stijging van de euro ten opzichte van veel andere valuta’s was de grote verrassing in de eerste helft van dit jaar. Het gaat te ver om daarbij alleen van een sterke Europese munt te spreken. De opmars is veel meer toe te schrijven aan de zwakte van andere valuta’s.

De Amerikaanse dollar staat onder druk omdat de Amerikaanse president Donald Trump veel meer moeite kost om zijn stimuleringsprogramma door te voeren dan waar handelaren op rekenden. De economische groei in de Verenigde Staten kan de laatste tijd ook niet overtuigen.

Voor het pond geldt dat de effecten van de Brexit-onderhandelingen zich steeds steviger laten voelen.

Rugwind voor de euro

Aan de andere kant is er wel een factor die de euro een duw in de rug geeft. Het moment waarop de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen lijkt steeds dichterbij te komen.

De Europese Commissie heeft in het voorjaar de verwachtingen voor de economische groei verhoogd. Hoewel de gedaalde olieprijs er nu nog voor zorgt dat de inflatie laag blijft, is het een kwestie van tijd voordat de inflatie door stijgende consumentenuitgaven en toenemende bedrijfsinvesteringen gaat oplopen.

Voor ECB-voorzitter Mario Draghi zal dat een signaal zijn om de extreem lage rente stapsgewijs op te schroeven.

Rente speelt grote rol in valutawereld

Een hogere rente is goed nieuws voor spaarders, maar het kan bedrijven die zaken doen over de grens behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. De rentebewegingen hebben namelijk veel invloed op de valutamarkten. Het wordt voor partijen aantrekkelijker om hun vermogen in euro’s aan te houden naarmate de rente verder oploopt.

Signalen dat de ECB stimulerende maatregelen gaat afbouwen en aanstalten maakt om de rente te verhogen, zullen de waarde van de euro opdrijven ten opzichte van bijvoorbeeld het Britse pond of de Amerikaanse dollar. Dat is goed nieuws voor ondernemers die goederen importeren uit landen buiten het eurogebied.

Uitdaging voor exporteurs

Het voordeel voor bijvoorbeeld een bedrijf dat producten invoert uit China is tegelijkertijd een nadeel voor de lokale ondernemer die zijn producten wil verkopen in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. De ponden, dollars of renminbi op de factuur zijn mogelijk door de duurdere euro minder waard dan oorspronkelijk was ingecalculeerd.

In de afgelopen twee jaar is het pond al met meer dan 20 procent gedaald ten opzichte van de euro. Groot-Brittannië is goed voor circa 9 procent van de totale uitvoer van Nederlandse producten, dit heeft dus behoorlijk wat bedrijven geraakt.

Ondernemingen die geen maatregelen nemen om zich tegen dit soort schokken te beschermen, lopen het risico dat zij flink worden geraakt door wisselkoersschommelingen.

Rollen omgedraaid

Ten opzichte van eind 2016 zijn de rollen in de valutawereld omgedraaid. Er is geen aanwijzing dat daar snel verandering in komt. Naarmate het jaar vordert, zal er steeds meer aandacht komen voor de eerste Europese renteverhoging.

Tegelijkertijd lijkt het Trump maar niet te lukken om het Congres/Senaat mee te krijgen bij het uitvoeren van zijn economisch beleid, terwijl de Bank of England in een onmogelijke spagaat zit door de combinatie van een oplopende inflatie en een afkoelende economie.

Zonder dat er een specifieke kracht is die de euro opstuwt, lijkt de munt door de zwakte van andere valuta’s ook een sterk tweede halfjaar tegemoet te gaan.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.