De stakingen bij Air France, die tot nu toe al zo’n 300 miljoen euro hebben gekost, leiden ook bij de KLM-top tot frustraties.

“De acties zijn desastreus voor de klantwaardering, de financiën, onze reputatie en de onderlinge verhoudingen”, zegt CEO Pieter Elbers.

De machtige Franse bonden nemen na verschillende onderhandelingsrondes geen genoegen met het eindbod van Air France. Dat leidde tot dusver tot elf stakingsdagen.

De luchtvaartmaatschappij heeft een eindbod neergelegd waarbij de lonen in vier jaar tijd met zeven procent stijgen. Via een stemming onder het personeel moet uiterlijk 4 mei duidelijk worden of het bod wordt geaccepteerd en of de top aanblijft.

Waar het geld bij Air France door de stakingen over de balk wordt gesmeten wordt bij KLM juist hard gewerkt om kosten te besparen en productiever te worden. Dat leidde ertoe dat KLM in verhouding tot Air France financieel stukken beter presteert.

“Ik heb zeer grote waardering voor alle inspanningen van de Air France-KLM-collega’s wereldwijd, die hun uiterste best doen om de negatieve impact voor onze klanten zo beperkt mogelijk te houden”, stelt Elbers. “Ik steun mijn Franse collega’s Jean-Marc Janaillac (CEO) en Franck Terner (CFO) die er alles aan doen om deze zorgwekkende situatie tot een goed einde te brengen.”

Elbers spreekt de hoop uit dat er snel een oplossing voor het conflict. “Air France kan dan weer verder bouwen aan haar toekomst en daarmee ook aan de gezamenlijke toekomst van de Air France-KLM Groep.”

LEES OOK OP LUCHTVAARTNIEUWS.nl: