Laat het geld maar rollen. Dat hoor je niet vaak van de hoogste baas van de centrale bank, als het gaat over investeringen van de overheid.

Op de Nederlandse begroting is ruimte om geld te steken in de economie, zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De president van De Nederlandsche Bank sprak maandag met de Tweede Kamer over het beleid van de ECB.

Vanuit Europees perspectief zou een fiscale stimulans vanuit de overheid ook best wenselijk zijn, volgens Knot.

Het proces van het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het terugschroeven van de staatsschuld na de crisis is “eigenlijk gewoon voltooid”, aldus de centrale bankier in gesprek met de Tweede Kamer.

Uit de ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat de staatsschuld in 2020 naar verwachting uitkomt op 47,6 procent van het nationaal inkomen. Dat is ver onder de Europese norm van 60 procent. Bovendien boekt de staat naar verwachting een overschot op de begroting van 0,3 procent volgend jaar.

Er  is dus budgettaire ruimte om de economie een duwtje te geven. Dat kan in de vorm van investeringen of verdere lastenverlaging, aldus Knot.

Beleid waarmee de economie wordt gestimuleerd zou wenselijk zijn in de eurozone. Momenteel koopt de Europese Centrale Bank (ECB) bijvoorbeeld obligaties op om geld in de economie te pompen. Daartegenover zou ook het begrotingsbeleid van Europese landen kunnen bijdragen aan economische groei. Maar in veel eurozone-landen is daar helemaal geen ruimte voor. In Nederland wel, hoewel de vraag blijft of je budgettair beleid moet voeren “naar Europese wens”, aldus Knot.

Lees ook op Business Insider

Knot: ECB moet inflatiedoel anders brengen

Knot erkent wel dat het qua timing niet optimaal is om nu te investeren in de economie. Ministeries krijgen het geld soms nu al niet uitgegeven omdat ze niet genoeg ambtenaren hebben om de plannen uit te werken. Hoewel de werkloosheid iets oploopt, lag deze eerder dit jaar op een historisch laag niveau.

Toen deze centrale bank begin september een nieuw opkoopprogramma van obligaties aankondigde, sprak Knot zich hard uit tegen dat beleid. Het nieuwe programma “staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden”, schreef Knot in een ongebruikelijk statement.

De ECB werkt toe naar een inflatie van net onder de 2 procent op de ‘middellange termijn’. Knot wil bespreken of de ECB niet beter kan toewerken naar een bandbreedte, in plaats van dat specifieke inflatiedoel. Het comité dat het beleid van de ECB bepaalt, waar Knot zelf overigens deel van uitmaakt, moet volgens hem ook nadenken over wat de definitie is van die ‘middellange termijn’.

LEES OOK: ECB wuift kritiek van Klaas Knot weg: de rente kan zelfs nog verder omlaag om het inflatiedoel te halen