Inwoners van de Chinese hoofdstad genieten er deze week van dat ze weer gewoon kunnen inademen, nu de verstikkende smog eindelijk is vervangen door blauwe lucht.

Halverwege december gaf Beijng voor de tweede keer ooit code rood af voor luchtvervuiling – een waarschuwing voor zware smog die zeker 72 uur blijft hangen.

Er werden uitgebreide maatregelen genomen tegen de smog. Zo werd het verkeer gehalveerd met de invoering van een nieuw kentekensysteem: even nummers werden de ene dag van de weg geweerd en oneven nummers de andere dag. Ondertussen gingen kantoren en scholen dicht en beperkten fabrieken de productie.

Gelukkig voor de 21 miljoen inwoners van Beijing zorgde een koude luchtstroom ervoor dat de deken van smog verdween uit de naar adem snakkende stad.

Hieronder een aantal foto’s die het grote contrast laten zien – het verhaal van twee verschillende steden – tussen Beijing tijdens de ‘airpocalypse’ en Beijing onder een blauwe lucht


De mensen op de achtergrond van deze foto net buiten het Plein van de Hemelse Vrede vallen binnen het normale bereik van de camera, maar in december zakt het zicht terug tot onder de 50 meter vanwege de smog.

Een politie-agent met masker houdt de wacht bij een portret van Mao Zedong nadat er code rood was afgegeven voor zware luchtvervuiling in Beijing, 20 december 2016. Foto: REUTERS / Jason Lee

Het smog-seizoen van China wordt vooral veroorzaakt door het stoken van kolen. In de winter neemt de luchtvervuiling fors toe als huishoudens op kolen stoken om warm te blijven.

Mensen maken foto's en filmpjes tijdens een vlaggen-ceremonie op het Plein van de Hemelse Vrede, 20 december 2016. Foto: REUTERS / Jason Lee

De vliegcondities zijn op nieuwjaarsdag verre van ideaal. 126 vluchten worden geannuleerd, die vol hadden moeten zitten met families die terugkeren van vakantie.

Een passagiersvliegtuig van Air China maakt zich klaar om te landen op de internationale luchthaven van Beijng, 21 december 2016. Foto: Andy Wong / AP / Press Association Images

De problemen met luchtvervuiling van China blijven niet beperkt tot de hoofdstad — in de in het noorden gelegen stad Shijiazhuang bereikte de luchtkwaliteit afgelopen maand een niveau dat nog drie keer zo erg is, vergeleken met wat als 'gevaarlijk' wordt beschouwd.

Een man rookt terwijl hij door de dichte smog rijdt in Beijing, 20 december 2016. Foto: REUTERS / Stringer

Volgens Greenpeace heeft de 'airpocalypse' in China meer dan 460 miljoen mensen getroffen. Wetenschappers hebben in Beijing niveaus van sulfaat vastgesteld die overeenkomen met die van een vulkaanuitbarsting.

Gebouwen gehuld in smog tijdens code rood in Beijing, 16 december 2016. Foto: REUTERS / Jason Lee

Eindelijk kunnen de 21 miljoen inwoners van Beijing deze week opgelucht ademhalen.

Een blik op de skyline van Beijing tijdens een zonnige dag. Foto: REUTERS / Jason Lee

Mensen gaan weer zonder masker de straat op voor hun dagelijkse bezigheden.

Foto: AP Photo / Ng Han Guan

Er zijn belangrijke stappen genomen om te voorkomen dat de vervuiling in de hoofdstad weer zulke extreme niveaus bereikt. In 2017 worden zwaar vervuilende voertuigen verboden. Mensen die het verbod overtreden krijgen een boete van 100 yuan (€13,66) voor iedere vier uur dat ze op de weg zijn.

Foto: AP Photo / Ng Han Guan

Onderzoeken wijzen uit dat luchtvervuiling elk jaar 300.000 tot 1 miljoen gevallen van vervroegd overlijden veroorzaakt. Kinderen lopen extra risico, omdat hun ademhalingssysteem nog niet volledig is ontwikkeld  —  waardoor veel ouders scholen onder druk zetten om luchtzuiveringsinstallaties neer te zetten in klaslokalen.

Foto: AP Photo / Ng Han Guan

Volgens milieuwetenschapper Wang Shuxiao van de Tsinghua Universiteit wordt het Chinese smogprobleem alleen opgelost als de hele samenleving samenwerkt tegen de luchtvervuiling.

Foto: REUTERS / Jason Lee

LEES OOK: Ik kocht een smartphone van 42 euro uit China en dit stelde me het meest teleur