Een beslissing nemen kan behoorlijk vermoeiend zijn. Of het nu om de keuze voor een maaltijd, outfit of baan gaat, het kost altijd energie en het nodige denkwerk.

Sommige beslissingen zijn gemakkelijk te nemen, maar een belangrijk kruispunt in het leven kan ons hoofdbrekens bezorgen. Hoe kan ik in hemelsnaam de juiste beslissing nemen, vraag je je dan af.

Gedragspsycholoog Dan Ariely weet een eenvoudige truc die je helpt rationeler te denken. Je hebt misschien wel gemerkt dat het veel gemakkelijker is om advies te geven aan vrienden als zij voor een dilemma staan, dan om zelf een beslissing te nemen. Wanneer je vrienden helpt, doe je dit met een bepaalde emotionele afstand en heb je zicht op het grote geheel.

Op die manier benader je het dilemma vanuit een rationeel oogpunt. We zien de voor- en nadelen zonder ons te laten sturen door emoties. En dat is volgens Ariely precies waar je moet beginnen. In een video op online portal Bigthink.com zegt hij dat je jezelf de volgende vraag moet stellen: “Als het over iemand anders ging, iemand die ik liefheb en belangrijk vind, welk advies zou ik deze persoon dan geven?”

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje verbeelding, om jezelf vanuit het perspectief van een ander te benaderen. “Als je over je eigen leven nadenkt, raak je gevangen in je eigen perspectief en emoties”, legt Ariely uit. “Maar als je iemand anders advies geeft, zit je plotseling niet meer vast in deze emotionele val en kun je toekomstgericht adviseren.

Waarschijnlijk zul je die imaginaire vriend of vriendin van andere raad voorzien, dan het advies dat je aan jezelf zou geven. En waarschijnlijk is het ook goed om het advies van die denkbeeldige raadgever ter harte te nemen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: 3 persoonlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat je GEEN miljonair wordt