We hebben inmiddels een heel aardig idee wanneer de nieuwe Galaxy S9 van Samsung op de markt komt.

Volgens een bron van de goed ingevoerde techinsider Evan Blass kunnen de Galaxy S9 en de grotere Galaxy S9 Plus vanaf 1 maart besteld worden en gaan ze op 16 maart in de verkoop.

Samsung heeft gezegd de telefoon eind volgende maand te presenteren tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Totdat Samsung zelf alle details prijsgeeft, moeten we het doen met wat we nu al weten over de Galaxy S9. En dat is al heel veel:


Samsung heeft niet gezegd wanneer de Galaxy S9 op de markt komt, maar heeft wel bevestigd het toestel in februari te presenteren.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Dat maakt de bewering van Blass dat de Galaxy S9 in maart op de markt komt zeer aannemelijk. Het door hem gemelde tijdschema komt aardig overeen met de eerdere releases van smartphones van Samsung.

De Galaxy S8 was vorig jaar vanwege zorgen om de veiligheid dan wel vertraagd tot april, maar de Galaxy S7 en eerdere modellen werden steeds in februari gepresenteerd en kwamen half maart op de markt.

Lees ook op Business Insider


Samsung heeft persuitnodiging verstuurd voor een presentatie op 25 februari.

Foto: De persuitnodiging voor het ‘Unpacked’ evenement voor de nieuwe Samsung Galaxy. Bron: Samsung

Hoewel er nog geen details bekend zijn over wanneer de Galaxy S9 precies op de markt komt, heeft Samsung al wel persuitnodigingen verstuurd voor een presentatie op 25 februari.

Die uitnodiging lijkt met de enorme “9” ook te bevestigen dat het inderdaad om de Galaxy S9 gaat. Het plaatje duidt er ook op dat het toestel en het hele evenement grotendeels zal draaien om updates van de camera.


Recente lekken onthullen al vrijwel alles over de Galaxy S9, van zijn nieuwe camera en daarmee samenhangende toepassingen tot zelfs de nieuwe achtergrond van de telefoon.

Foto: Samsung heeft zelf ook al het nodige prijsgegeven over de nieuwe cameratechnologie

Het is geen verrassing dat er een hoop nieuwe lekken, geruchten en details boven tafel komen nu Samsung met informatie komt over de presentatie van de Galaxy S9.

Onlangs was het apparaat te zien in een video op YouTube, waarbij te zien was dat hij qua ontwerp erg op voorganger Galaxy S8 lijkt.

Samsung camera tech

Andere details komen van Samsung zelf, dat onlangs informatie over de nieuwe cameratechnologie op zijn officiële website heeft gezet. De camera-toepassingen hebben updates voor autofocus en instellingen waardoor gebruikers meer controle krijgen over de parameters voor de camera zonder over te hoeven schakelen naar de professionele modus.

Die wijzigingen worden uiteraard in verband gebracht met de Galaxy S9 – en met de uitnodiging waarin wordt gehint op camera-updates al helemaal.

Galaxy S9 render

Een ander lek waar tech-insider Evan Blass onlangs over berichtte geeft prijs hoe de Galaxy S9 eruit komt te zien. Het lijkt erop dat het toestel een groter scherm heeft en ronde hoeken, zoals bij het ontwerp van de Galaxy S6 Edge. Veel mensen vergelijken het design ook met de Google Pixel 2.

Blass heeft ook nieuwe telefoonachtergronden openbaar gemaakt, die volgens hem van de Galaxy S9 zijn.


De Galaxy S9 bevat mogelijk ook het antwoord van Samsung op Face ID van Apple en Animoji.

Foto: Maxwell Weinbach/YouTube

In eerste instantie waren er maar weinig aanwijzingen dat op de Galaxy S9 een vergelijkbare gezichtsherkenningstechniek zou zitten als Apple’s Face ID en Animoji. Maar met dank aan nieuwe informatie hebben we nu steviger bewijs dat Samsung werkt aan een 3D-scantoepassing voor de Galaxy S9.

Er kwamen voor het eerst geruchten toen Samsung aankondigde dat zijn Exynos 9810-chip, waarvan wordt uitgegaan dat hij gebruikt gaat worden in de Galaxy S9, in staat is gezichtsherkenningstechnieken mogelijk te maken. Het techblog SamCentral publiceerde onlangs een softwarebestand met een code die waarschijnlijk de 3D-gezichtsherkenningstechnologie is voor de Galaxy S9. Er is ook een filmpje dat laat zien hoe de toepassing zou werken.

Volgens meerdere media noemt Samsung de toepassing Intelligent Scan en wordt hij toegevoegd aan de Galaxy S9 als aanvulling op de standaard gezichtsherkenning en irisscans van Samsung. De bedoeling van de toepassing is om gezichtsherkenning nauwkeuriger te maken bij weinig of juist bij extra veel licht.

Het antwoord van Samsung op Animoji van Apple zou een cameramodus zijn die 3D Stickers heet. Daarmee kunnen gebruikers GIF-animaties toevoegen aan hun foto’s. Ook krijgt de Galaxy S9 mogelijk de toepassing Tag Shot, waarmee foto’s getagd kunnen worden met de locatie en het weer.


Op de nieuwe cameratechnologie na zijn de meeste aspecten van de Galaxy S9 redelijk gelijk aan de telefoon van vorig jaar.

Foto: Samsung presenteerde de Galaxy S8 en S8 Plus op 29 maart 2017 in New York. Bron: Brad Barket/Getty Images voor Samsung

De verdere details die tot nu toe bekend zijn wijzen op stapsgewijze veranderingen en niet op revolutionaire wijzigingen.

Samsung zegt dat klanten updates kunnen verwachten van de virtuele assistent Bixby, vooral een gebruiksvriendelijker interface. Ook zouden gebruikers slechts één keer “Hi Bixby” hoeven te zeggen om de assistent geactiveerd te houden en niet meer voor elke nieuwe opdracht.

Uit verschillende lekken blijkt ook dat Samsung aanpassingen doet aan het ontwerp om het gebruiksvriendelijker te maken. En voor specifieke markten zoals in elk geval Europa worden ook dual-SIM-modellen van de Galaxy S9 verwacht.


Veel van de interne hardwarespecificaties voor de Galaxy S9 hangen nog in de lucht.

Foto: Hollis Johnson

Volgens recente berichten is het onwaarschijnlijk dat Samsung de batterijcapaciteit voor de Galaxy S9 gaat aanpassen, hoewel er eerder geruchten waren dat er een kleine verbetering zal worden gedaan. Omdat er geen veranderingen aan de schermgrootte of de kwaliteit van de S9-modellen wordt verwacht is een hogere capaciteit van de accu ook niet noodzakelijk.

Uit meerdere lekken blijkt ook dat het geheugen en de opslagcapaciteit van de Galaxy S9 waarschijnlijk gelijk blijft aan die van de Galaxy S8. Samsung staat er ook om bekend extern geheugen te leveren bij zijn apparaten en dat zal ook bij de S9 het geval zijn.

Het lijkt er vooralsnog op dat de Galaxy S9 de traditionele 3,5 mm-aansluiting voor koptelefoons houdt, terwijl een aantal fabrikanten uit de topklasse, waaronder Apple en Google, hun beste smartphones zonder maken. Er zijn overigens wel aanwijzingen dat Samsung wel heeft overwogen de koptelefoonaansluiting te verwijderen op de Galaxy S9.


Er is ook een aantal wilde geruchten over de Galaxy S9.

Foto: Hollis Johnson

Volgens sommige geruchten komt er een Galaxy S9-model met meer dan acht keer zoveel interne opslagruimte als de huidige Galaxy-apparaten. Dit gerucht komt niet zomaar uit de lucht vallen. Samsung heeft namelijk interne opslag met een capaciteit van 512 GB ontwikkeld zodat apparaten grote multimediabestanden op kunnen slaan, zoals filmpjes van hoge kwaliteit.

Samsung heeft onlangs ook de Galaxy A8 op de markt gebracht, waarin aan de voorkant een camera met dubbele lens zit. Dat roept de vraag op of de Galaxy S9 dat ook krijgt, maar vooralsnog lijkt het erop dat alleen de S9 Plus daarmee wordt uitgerust.