Ook Lelystad probeert autofabrikant Tesla te verleiden een grote fabriek binnen zijn gemeentegrenzen te bouwen. De hoofdstad van Flevoland heeft via het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) van het ministerie van Economische Zaken een bod gedaan, maakte de gemeente vrijdag bekend.

Tesla is op zoek naar een locatie in Europa voor een grote fabriek voor de productie van elektrische auto’s en accu’s. Afgelopen najaar liet minister Henk Kamp (Economische Zaken) al aan de Tweede Kamer weten dat het kabinet zijn best gaat doen om die vestiging naar Nederland te halen.

Hij zei daarbij overigens dat de autobouwer vooral keek naar plekken in Zuidoost-Nederland omdat daar al succesvol auto’s worden gemaakt. Lelystad denkt evenwel over een aantal sterke troeven te beschikken. Het wijst onder meer op de aanwezigheid van meerdere bedrijven die goed aansluiten bij de activiteiten van Tesla.

Het NFIA brengt alle plaatsen in Nederland in kaart die graag de grote Tesla-fabriek willen huisvesten en voert vervolgens de gesprekken met de autobouwer. Er zijn meer gegadigden. Onder meer de provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben samen hun belangstelling kenbaar gemaakt.

Ook buiten Nederland zijn kapers op de kust. Onder meer Frankrijk wil ook graag zakendoen met de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Het bedrijf heeft overigens al een assemblage- en distributiecentrum in Tilburg staan. Het Europese hoofdkantoor staat in Amsterdam.

LEES OOK De batterijfabriek van Tesla wordt een succes – dat kan wel eens een enorm probleem zijn