Samsung heeft onlangs op het Mobile World Congress in Barcelona de Galaxy S9 en Galaxy S9+ aangekondigd als de nieuwe vlaggenschepen, maar de prestaties van de telefoons blijken beduidend minder dan die van veel concurrenten.

Dat blijkt uit benchmarks, gestandaardiseerde tests die getalsmatige kwantificeerbare resultaten geven. In het geval van telefoons moet de system-on-a-chip (SoC) een serie taken uitvoeren en wordt bepaald hoelang die daarover doet.

AnandTech is een in dit soort tests gespecialiseerde site en uit de eerste resultaten blijkt dat de nieuwe apparaten van Samsung op z’n zachtst gezegd twijfelachtig presteren – zeker vergeleken met de laatste iPhones, de Snapdragon 845 van Qualcomm die in veel hoogwaardige Android-apparaten zal worden gebruikt dit jaar en zelfs met de eigen Galaxy S8 van Samsung van vorig jaar.

In een serie tests – zoals surfen op het web, schrijven, data en foto’s bewerken – presteert de Exynos 9810 van de Galaxy S9 beduidend slechter dan de hiervoor genoemde chips en telefoons. En dat is erg opvallend, omdat de tests die op de chip zelf worden uitgevoerd juist verbetering laten zien ten opzichte van de Exynos-chip uit 2017, die is gebruikt in de S8, S8+ en de Note 8-smartphone.

S9 benchmarks

Foto: Speedometer 2.0 is een van de tests die AnandTech heeft uitgevoerd. Bron: AnandTech

“Wat duidelijk lijkt is dat er iets heel erg mis is met de Exynos 9810 in de S9+ die ik heb getest”, valt te lezen in het rapport van AnandTech. “Hij kon de Exynos 8895 van vorig jaar nauwelijks overstijgen, laat staan de Snapdragon 845 in een apparaat van Qualcomm die we in februari hebben besproken.”

Er is mogelijk een verklaring, want een woordvoerder van Samsung zei tegen AnandTech dat er op de geteste telefoons speciale firmware was geïnstalleerd voor het Mobile World Congress en dat die misschien veel capaciteit van de SoC in beslag nam.

Lees ook op Business Insider

“Ik heb bevestiging gekregen dat Samsung de nieuwe Exynos nog wat gaat aanpassen om net zo te kunnen presteren als de Snapdragon performance”, staat te lezen in het testrapport van AnandTech. “Maar de huidige resultaten slaan helemaal nergens op, dus ik hoop dat dit gewoon een foutje is en dat het opgelost is met de firmware waarmee de toestellen geleverd worden en we dan wel de volledige potentie zullen zien van de SoC.”

Samsung heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Business Insider om commentaar.

LEES OOK: Samsung onthult de Galaxy S9 en S9+ — dit is er allemaal nieuw