Jan Roos maakte donderdagochtend – op een bijzonder tactisch moment – bekend dat hij stopt als lijsttrekker VoorNederland (VNL). Zijn politieke loopbaan duurde kort.

Lang leek het er op dat Roos allesbehalve politicus zou worden. Na de middelbare school ging hij naar de Grafische School en werkte hij een aantal jaar bij een reclamebureau. Hij besloot daarna verder te studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In 2007 werd hij redacteur bij BNR Nieuwsradio.

Vanaf 2010 ging hij aan de slag bij Powned. Hier maakte hij korte televisiereportages en was hij presentator van het radioprogramma Echte Jannen. In augustus 2015 werd hij televisieverslaggever voor de website GeenStijl.

Vanuit Geenstijl ontstond GeenPeil, een campagne tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Vanaf toen werd de man die politici altijd het leven moeilijk maakte zelf politiek actief.

Een vogelvlucht door de politieke flitscarrière van Jan Roos


 Als journalist voor Powned voelt hij vaak politici aan de tand. Hier toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ernst Hirsch-Ballin.


Bij GeenStijl is hij ook campagneleider voor de actie GeenPeil. Dit is een initiatief van GeenStijl om door middel van een petitie met 300.000 handtekeningen een referendum af te dwingen over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dit aantal wordt ruimschoots gehaald. Roos voert campagne voor het nee-kamp, dat een meerderheid van de stemmen krijgt.


De nieuwe politiek partij VoorNederland (VNL) ontstaat in 2014, als Joram van Klaveren en Louis Bontes uit de PVV-fractie stappen. Op 29 augustus 2016 strikken ze Jan Roos als de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.


Tijdens het NOS-verkiezingsdebat moet Roos in debat met DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu, maar die komt op het laatste moment niet opdagen. Roos is furieus: hij noemt Kuzu de "filiaalmanager van de Turkse president Erdogan".


Hier is Roos te gast in het debat-en discussieprogramma Buitenhof. Op de vraag van presentatrice Marcia Luyten waarom hij het als nieuwe rechtse partij wél gaat redden tijdens de verkiezingen antwoordt hij zelfverzekerd: "Wij zijn een serieuze rechtse partij die het beste partijprogramma heeft."


Misschien wel het bekendste moment uit de politieke carrière van Jan Roos is bij talkshow Pauw & Jinek. De uitzending krijgt een bijzondere wending als Roos zich tot Jinek richt. "Als je journalist bent, dat kan ik u ook aanraden, moet je enige vorm van objectiviteit proberen te hebben." De presentatrice reageert fel en vindt dat Jan Roos niet zo'n "wijverige verwijten" moet maken.


Roos reageert achteraf met dit filmpje op de spraakmakende televisie-uitzending bij Pauw & Jinek. "Als linkse politicus krijg je de ruimte, als rechtse politicus rest je niets anders dan je te verdedigen." Hij voelt zich naar eigen zeggen altijd "als een vis in het water in het hol van de leeuw".


Succes bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 komt er niet. De partij van Roos behaalt nul zetels. Aan tafel bij Jeroen Pauw vertelt hij over de voor hem teleurstellende verkiezingsuitslag.


En zo maakt Jan Roos donderdag - op de dag van de historische verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk - bekend dat hij opstapt als politiek leider van VoorNederland. Hij gaat naar eigen zeggen door als opiniemaker en wil een online-opiniepagina opzetten.