De Persgroep, eigenaar van onder meer radiozender Qmusic, verzet zich tegen een alliantie van de radiozenders van Talpa Holding en de Telegraaf Media Groep (TMG). De zenders worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, waardoor Radio 538, Slam!, Radio Veronica en Sky Radio aan dezelfde kant  van het touw trekken.

Het nieuwe radiobedrijf komt voor 77 procent in handen van Talpa, de rest is voor TMG. Het moederbedrijf van De Telegraaf krijgt daarnaast de mogelijkheid om 15 procent van de tv-bezittingen van Talpa te krijgen. De twee bedrijven gaan ook samenwerken op het gebied van online televisie.

De radiozenders van TMG en Talpa hebbben een marktaandeel van van 27 procent. Daar zou Qmusic, dat een aandeel van 9 procent heeft, tegenop moeten boksen.

Maar De Persgroep geeft zich niet zo maar gewonnen. “We gaan onze belangen verdedigen. Dat is logisch, dat zou elk bedrijf in deze situatie doen”, zo kondigt Christian Van Thillo van De Persgroep aan in het FD. De deal tussen Talpa Holding en TMG zou aan het eind van dit kwartaal afgerond moeten zijn. Dan kan Van Thillo zijn bezwaren bij de mededingingsautoriteit ACM neerleggen.

Interesse in het FD

Zelf is De Persgroep een van de aanjagers van de concentratie in de mediasector. Het Belgische bedrijf is in Nederland eigenaar van de Volkskrant, het AD en Trouw. Ook heeft het diverse regionale kranten als Het Parool, De Gelderlander en Brabants Dagblad in bezit. Daarmee heeft De Persgroep een marktaandeel van 50 procent op de markt van de dagbladen.

Van Thillo zinspeelde er eerder al eens op ook geïnteresseerd te zijn in de FD Mediagroep, waaronder het FD en BNR vallen. In het interview met het FD zegt hij nu openlijk inderdaad geïnteresseerd te zijn. De FD Mediagroep is nu in handen van HAL, de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm.

In België heeft De Persgroep een aandeel van 50 procent in de uitgever van zakenkrant De Tijd. Van Thillo ziet er wel wat in om de krachten te bundelen, bijvoorbeeld bij het verzamelen van financiële data. "Natuurlijk zouden wij er staan als Martijn van der Vorm eruit wil", aldus Van Thillo in de krant.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl