Uitzender Randstad groeide in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland minder snel dan de markt. Dat komt door het verlies van een groot payroll-contract van de overheid. 

Een jaar of vijf geleden was het sterk in opkomst: payrolling. Via deze constructie is personeel niet in dienst van de organisatie waar ze werken, maar van een payrollbedrijf dat werkgevers rompslomp uit handen neemt als het gaat om uitbetaling van loon, pensioen en verplichtingen ten opzichte van zieke werknemers.

Werkgevers vinden de payrollconstructie geen verkeerde ontwikkeling, maar vakbonden spreken van een schijnconstructie waarmee bazen hun verantwoordelijkheid voor het personeel ontlopen. Minister Asscher van Sociale Zaken gaf vorig jaar aan het met dat laatste standpunt eens te zijn. Daarom is de Nederlandse overheid bezig om payrolling af te bouwen.

Randstad onder druk

Dat merkt uitzendbedrijf Randstad in zijn resultaten. In Nederland lukte het in de eerste drie maanden van dit jaar niet om sneller te groeien dan de markt, door het verlies van een groot payrollcontract van de overheid. In Nederland viel de omzetgroei per werkdag mede daardoor terug van 9 naar 6 procent.

“In Nederland zie je dat Randstad last heeft van prijsdruk en de afnemende inkomsten uit payrolling bij de overheid”, zegt ING-analist Marc Zwartsenburg tegenover ABM Financial News. De trends in Frankrijk en Duitsland zijn volgens Zwartsenburg bemoedigend. In België houdt Randstad het lastig. In de VS, de grootste markt van het concern, zwakte de groei af van 4 naar 3 procent.

Meer omzet en winst

Randstad boekte in het eerste kwartaal een omzet van 4,7 miljard euro. Dat was 5 procent meer dan een jaar eerder, gecorrigeerd voor onder meer het verschil in werkdagen. In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de groei nog op 6,6 procent uit.

De nettowinst van Randstad liep vorig kwartaal met 72 procent op naar 102,5 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 15 procent naar 166 miljoen euro.

Gedurende het eerste kwartaal zwakte de groei verder af, tot 4,6 procent in maart. De eerste weken van april vertoonden volgens het bedrijf een vergelijkbaar beeld.

Europa haakt aan

Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek benadrukte in een toelichting de verdere tekenen van herstel in Europa, die Randstad vooral zag in de groei van zijn Franse en Duitse activiteiten. "Europa haakt aan'', viel financieel directeur Robert Jan van de Kraats hem in een telefonische toelichting bij. "In Frankrijk en Duitsland zien we nu fundamentele groei, vooral in de industrie en bouw.''

De totale omzetgroei van Randstad blijft voorlopig echter lager dan in voorgaande periodes van herstel. "We zitten nu tien kwartalen tussen 0 en 6 procent groei, eigenlijk verwacht je dan dat het een keer doorzet naar 10 of 12 procent'', aldus Van de Kraats. "Maar dat begint met groei in de markt. Wij kunnen alleen proberen om het wat beter te doen dan de markt.''

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl