Het is misschien wel de opvallendste verkiezingsbelofte van Donald Trump: de bouw van een muur van 25 miljard dollar tussen zijn land en Mexico. En deze zou dan worden betaald door de Mexicanen.

Je weet het nooit met Trump, vorige week maakte hij een van zijn eerdere radicale voorstellen waar door zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Die muur gaat er echter – onder geen enkele omstandigheid – komen, als het aan oud-president Vicente Fox ligt. Fox maakte een filmpje waarin hij de Amerikaanse regeringsleider belachelijk maakt. Een politieke rel? Nee, het is niet de eerste keer dat de voormalige president zich uitlaat over zijn Amerikaanse buurman.

Fox was van 2000 tot en met 2006 president van Mexico namens de Partido Acción Nacional (PAN). Dat was destijds best wel een grote gebeurtenis. Met zijn verkiezingsoverwinning maakte de centrumrechtse Fox namelijk een einde aan de 71-jaar durende regeringsperiode van de socialistische Partido Revolucionario Institucional (PRI).

Uiteindelijk pakten de zes jaar onder Fox niet zo revolutionair uit. Alles bleef min of meer hetzelfde. Het drugsgeweld in het land nam zelfs toe en de economie presteerde zeker niet bijzonder goed wanneer gekeken wordt naar de bevolkingsgroei.

Hoe dan ook, Fox, die met 1.93 meter bijzonder lang is voor een Mexicaan, laat ook na zijn presidentsperiode nog regelmatig van zich horen. Zo heeft hij al meerdere malen grappen gemaakt over en kritiek geuit op Trump.

Zijn nieuwste filmpje is best spitsvondig. Want, echt Donald? Een muur van 25 miljard dollar waar je over heen kunt klimmen met een trap van 25 dollar? Misschien kan de blond gelokte commander in chief  dat geld toch beter besteden.