De Nijmeegse startup MindAffect heeft een investering van een miljoen euro gekregen van een groep Nederlandse geldschieters.

Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee ALS-patiënten met hersenactiviteit een computer kunnen aansturen en zo onder andere kunnen communiceren.

Het vorig jaar opgerichte MindAffect komt voort uit de Radboud Universiteit. Eén van de initiatiefnemers is Peter Desain, professor kunstmatige intelligentie van de Radboud, die al 20 jaar onderzoek doet naar zogenoemde brein-computer-koppelingen.

“Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen”, aldus Desain. “Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van onze technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren.”

De techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld, borduurt voort op onderzoek dat is bekostigd door internationale ALS-organisaties. Het geld van de Nederlandse durfinvesteerders komt daarbovenop.

Onder de investeerders is havenondernemer Bernard Muller, die zelf ALS heeft. Ook de oprichters van Quby, het bedrijf achter de slimme thermostaat Toon, staken geld in MindAffect, net als ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Medisch Specialistisch Bedrijf Isala.

ALS is een aandoening van het zenuwstelsel waardoor patiënten steeds minder controle hebben over hun spieren. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Oud-voetballer Fernando Ricksen is een bekende ALS-patiënt.

Lees ook op Business Insider

Ivo de la Rive Box, directeur van MindAffect, is blij met de investering: “Wij zijn er trots op dat we het vertrouwen hebben gekregen van zoveel verschillende partijen in de markt om onze technologie verder uit te ontwikkelen tot een product voor mensen die hun vermogen tot communiceren zijn verloren.”

Benieuwd hoe de techniek van MindAffect werkt? Bekijk dan de video hieronder: