De Google Home Mini ziet er op het eerste gezicht schattig uit. Mensen vergeleken het kleine apparaat van 50 dollar al met een donut.

Maar door een bug in enkele exemplaren was de slimme speaker ineens een stuk minder onschuldig. De Google Home Mini nam ongevraagd en zonder toestemming gesprekken op van gebruikers en stuurde ze door naar de servers van Google.

De bug kwam aan de oppervlakte bij een aantal Google Home Mini’s die Google aan journalisten had uitgedeeld tijdens zijn persconferentie vorige week. Afgelopen weekeinde kwam Google met een software-update om een en ander te fixen. Het bedrijf denkt nog na over een permanente oplossing.

Google onthulde vorige week de Mini, die vanaf 19 oktober te koop is. Kort na de presentatie ontdekte een van de journalisten, Artem Russakovskii, dat zijn apparaat uit zichzelf aan ging, zijn gesprekken opnam en die uploadde naar Google.

Gewoonlijk communiceer je op twee manieren met Google’s slimme speakers (waaronder de Mini). Je kunt “Oké, Google” zeggen, gevolgd door een opdracht zoals “Speel Bohemian Rapsody”. Of je kunt in plaats van een stemcommando een knop indrukken.

Russakovskii ontdekte echter dat zijn Mini ook naar hem luisterde zonder dat hij iets gezegd had of de knop had ingedrukt. Toen hij bovendien zijn activiteitenpagina op Google controleerde, ontdekte hij audiobestanden die de Mini had geüpload zonder zijn toestemming.

Defecte knop

Volgens Google is het allemaal de schuld van een defecte knop die aanraking detecteert zonder dat daar sprake van is. Een van de uitgedeelde Mini's zou zo'n defecte knop hebben.

Op 7 oktober kwam Google met een software-update die de knop uitschakelt. Een update die alle uitgedeelde Mini's trof, ook degene die geen defecte knop hadden. Google zegt inmiddels alle opgenomen data te hebben gewist - zowel de ongevraagde als de bewust opgenomen data. Google zoekt nu naar een langetermijnoplossing.

Vertrouwen is cruciaal

De kwestie komt Google volgens The Verge om verschillende reden heel slecht uit. De bug is in potentie niet alleen heel schadelijk voor de verkoop, het schaadt ook Google's ambitie om zich als een topfabrikant van hardware te profileren.

Smartspeakers zoals de Mini draaien namelijk vooral om één ding: vertrouwen. Zonder vertrouwen laat je Google of Amazon immers geen microfoon in je huis plaatsen.

Erger nog, de bug appelleert aan een breed gedeelde angst onder consumenten over de ware intenties van de zoekgigant. En veel mensen maakten zich al ongerust over de immense hoeveelheid data die Google over zijn klanten verzamelt.

Tel daarbij op dat Google al eerder klantdata verzamelde zonder toestemming en tel uit je winst. Of liever gezegd: je schade. In 2010 moest Google al toegeven dat de StreetView-auto's e-mails en wachtwoorden van niet-versleutelde wifi-netwerken hadden verzameld toen de auto's wereldwijd wijken in kaart bracht.